Media als Wapen toont de rol van propaganda in oorlog

Tentoonstelling Media als Wapen is van 4 mei tot en met 25 juni te zien bij Beeld & Geluid Den Haag.jpg
  • jpg

Propaganda vormt tijdens militaire conflicten een machtig en onmisbaar onderdeel van het wapenarsenaal. Dat laat Beeld & Geluid Den Haag zien in een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die vanaf 4 mei te bezoeken is. Media als wapen voert de bezoeker terug naar de Tweede Wereldoorlog en toont welke propaganda-tactieken tot op de dag van vandaag worden herhaald.

Leopard-tanks, Himars-raketten, drones: in dit rijtje machtige oorlogswapens hoort ook propaganda thuis. Je ziet dit wapen nu ‘live’ gebruikt worden in de oorlog in Oekraïne. Maar symbolen als de Z van de Russen, filmpjes die de waarheid verdraaien en andere propagandatrucs zijn niet alleen van deze tijd. Ze duiken op in elk conflict.

De tentoonstelling Media als wapen neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog. Het spel van manipulatie en waarheid verdraaien, ervaar je in zes voorbeelden uit het strijdperk van 1940-’45. Je komt terecht in een audio-steekspel over de ware toedracht rondom de Duitse invasie in 1940. En in een intieme soundscape beleef je hoe een NSB-gezin doelwit is van een persoonlijke aanval door Radio Oranje. Je ziet hoe vergelijkbare propagandatactieken sindsdien ook in andere oorlogen zijn gebruikt. Zoals de kakkerlakken-campagne via cartoons en de radio tijdens de Rwandese genocide in 1994.

Media als wapen is van 4 mei tot en met 25 juni 2023 te bezoeken in Beeld & Geluid Den Haag. In deze periode presenteert het museum ook aansluitende publieksprogrammering. Zo staat zondagmiddag 7 mei journalist en tv-maker Jelle Brandt Corstius op het podium voor een Mediacollege over propaganda in Oost-Europa.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL