Beeld & Geluid lanceert podcastserie rondom Dag van de Persvrijheid

Podcastserie Persvrijheid Belicht.jpg
  • jpg

Beeld: Emanuele Del Rosso

In het kader van de Haagse Vrijheidsweken presenteert Beeld & Geluid in Den Haag in samenwerking met Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Persvrijheidsfonds, NDP Nieuwsmedia en Justice & Peace Nederland een driedelige podcastserie over persvrijheid. Presentatrice Merel Wielaert gaat in de podcast Persvrijheid belicht in gesprek met verschillende gasten in aanloop naar de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei.


In iedere aflevering staat een ander thema centraal. Zo wordt in de eerste aflevering ingezoomd op de jaarlijkse Persvrijheidsmonitor. De monitor geeft een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. Merel Wielaert spreekt met de co-auteur van de Persvrijheidsmonitor, Tarlach McGonagle (Senior lecturer & researcher bij het Institute for Information Law (IViR), Universiteit van Amsterdam) en freelance journalist en correspondent van Reporters Without Borders, Shirley Haasnoot.


Aflevering twee richt zich op de vrijheid van cartoonisten en muurschilders. Cartoonisten Emanuele del Rosso (European Cartoon Award), Tjeerd Royaards (The Cartoon Movement) en de Philippijnse activistische muurschilder A.G zijn te gast. Deze aflevering, in samenwerking met Justice & Peace Nederland, belicht de uitdagingen en motiverende krachten achter politieke cartoons en muurschilderingen, 


De derde en laatste aflevering gaat over de Persvrijheidslezing 2024, met John Morijn, Bijzonder hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en Fellow in Law and Public Policy aan Princeton School of Public and International Affairs. Morijn zal ingaan op de situatie in Europa, met speciale aandacht voor recente politieke ontwikkelingen in Polen en Hongarije en hun impact op de media-instituties en persvrijheid. Ook wordt het risico van normalisering door onzuiver woordgebruik in de journalistiek besproken.


Beluister hier de podcasts.


Dag van de Persvrijheid

Sinds 1993 staat 3 mei internationaal in het teken van persvrijheid. Op deze dag herdenken we wereldwijd vermoorde journalisten vragen we solidariteit voor collegaโ€™s die gevangen zitten of hun werk niet in vrijheid kunnen uitoefenen.


Partners

Deze Beeld & Geluid-podcastserie is tot stand gekomen in samenwerking met Nederlandse Vereniging van Journalisten, Justice & Peace, Persvrijheidsfonds en NDP Nieuwsmedia


Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL