Beeld & Geluid sluit zich aan bij Europese Media Data Space

TEMS persbericht.png
  • png

Na twee jaar voorbereiding is het TEMS project gelanceerd tijdens een event bij EITB, de publieke omroep van Baskenland. TEMS (Trusted European Media Data Space) is een Europees initiatief dat een gemeenschappelijke infrastructuur creëert met toegang tot data voor uiteenlopende partijen in het Europese media ecosysteem. Met 43 organisaties uit 14 landen vertegenwoordigt het consortium honderden stakeholders in de culturele en creatieve sectoren. Als Nederlandse partner vervult Beeld & Geluid een cruciale rol binnen dit initiatief.

Binnen het project richt Beeld & Geluid zich op de ontwikkeling van een actieve community rondom de TEMS dataruimte. Dit gebeurt door uiteenlopende organisaties te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe tools, producten en diensten met behulp van de data en infrastructuren die door TEMS worden geleverd.

De start van TEMS brengt de visie van een digitale interne markt een enorme stap dichter bij de realisatie ervan. Het zal spelers in het media-ecosysteem van de EU, waaronder audiovisuele archieven, in staat stellen om hun inhoud te delen en op waardevolle manieren toe te passen. Deze bijdrage heeft effect op een breed spectrum, zo steunt het creatieve industrieën door het mogelijk maken van hergebruik, en het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe applicaties, die afhankelijk zijn van soepele levering van data en de mogelijkheid om nieuwe sector overkoepelende samenwerkingsverbanden te initiëren.  Johan Oomen, manager Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid

Het initiatief wordt gesteund door het programma Digitaal Europa van de Europese Commissie. Met een investering van 16,5 miljoen streeft TEMS ernaar om de economische ontwikkeling en toekomstige groei van lokale en regionale media-ecosystemen en dataruimte-infrastructuren in heel Europa te versterken. Dit wordt bereikt door grootschalige implementatie van geavanceerde datadiensten. Het project richt zich ook op het bestrijden van desinformatie, publieksanalyse, optimalisatie van gegevensstromen in productieketens en ondersteuning van AI- en Virtual Reality-technologieën. Het hoofddoel is om de digitale transformatie te stimuleren en de concurrentiepositie van de Europese mediabranche te versterken. Zo levert TEMS een belangrijke bijdrage aan de implementatie van de Europese datastrategie.

Beeld & Geluid is al partner in de gemeenschappelijke Europese dataruimte voor cultureel erfgoed, beheerd door de Europeana Foundation. De betrokkenheid bij TEMS zorgt voor een nauwe samenwerking tussen de twee initiatieven.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL