Collectie filmmaker Dick Boer naar Beeld & Geluid

Tom Boer met Eppo van Nispen.jpg
  • jpg

Tom Boer, zoon van filmmaker Dick Boer, tekent het archiveringscontract met Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid. Foto: Dennis de Bruin (Beeld & Geluid).

De collectie van filmmaker Dick Boer (1906-1986) is overgedragen aan Beeld & Geluid. Zoon Tom Boer tekende donderdagmiddag het archiveringscontract in het bijzijn van Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. Door de schenking wordt de collectie, bestaande uit 106 films, voor de eeuwigheid opgeslagen.


Dick Boer was schrijver, uitgever en directeur van de door zijn vader opgerichte uitgeverij Focus in Haarlem. Hij schreef onder meer 14 handboeken over fotograferen en filmen, waaronder het standaardwerk Het Smalfilmboek. Boer vertelde eens dat hij amateurfilmers vooral wilde ‘dienen’ en hen helpen bij het maken van betere films.


Tussen 1936 en 1978 maakte Dick Boer in totaal 106 films. Het betreft familiefilms; van korte speelfilmpjes gemaakt met het gezin tot opnamen uit de oorlogsperiode, van de bevrijding, vakanties en uitjes met het gezin.


Filmmaker Erik Willems werkt momenteel aan een film over Dick Boer als pionier in smalfilmland, onder de werktitel Dick Boer, de man die Nederland leerde filmen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL