Minister Dijkgraaf maakt onderwijstalenten van 2023 bekend

Robbert Dijkgraaf met winnares Pleunie van Erp. Foto: Feike Faase.jpg
  • jpg

Foto: Feike Faase - Robbert Dijkgraaf met winnares Pleunie van Erp

Demissionair minister Robert Dijkgraaf heeft op de Dag van de Leraar (donderdag 5 oktober) de Nationale Onderwijstalenten 2023 bekendgemaakt. De onderscheiding, die werd uitgereikt bij Beeld & Geluid Hilversum tijdens Dutch Media Week, ging naar Pleunie van Erp (basisonderwijs) en Esther Faassen (voortgezet onderwijs).

 

De uitreiking van de Nationale Onderwijstalenten 2023 is een onderdeel van de Nationale Onderwijsweek en wordt georganiseerd in samenwerking met SLO en Beeld & Geluid. Naast het onderscheiden van talent stond aandacht voor het lerarentekort en de kracht en pracht van het lerarenvak centraal bij de feestelijke middag.

 

Winnares in het basisonderwijs is Pleunie van Erp. Pleunie heeft zich tijdens haar werk op een school voor speciaal basisonderwijs ingespannen om burgerschapsonderwijs te bevorderen, met name in de middenbouw. Hiervoor ontwikkelde ze een leskit met materialen die kinderen in de gelegenheid stelt op een effectieve en integrale manier hun burgerschapscompetenties te ontwikkelen, waardoor ze beter worden voorbereid op hun rol in de samenleving.

 

In de categorie voortgezet onderwijs ging de titel naar Esther Faassen. Esther, afgestudeerd als eerstegraads docent Klassieke Talen en werkzaam op een gymnasium, deed onderzoek naar het verschil tussen een klassieke en interactieve rondleiding in Epidaurus (Griekenland) op de motivatie van leerlingen. Daarnaast ontwikkelde ze een volledig uitgewerkte lessen-serie waarin ze leerlingen via Oudgriekse teksten laat nadenken over zaken die typerend lijken voor onze tijd: complottheorieën en nepnieuws.

 

Hart voor het vak
De 26 genomineerden kregen op 5 oktober het podium om in een pitch van een minuut te vertellen over hun afstudeeronderzoek of eindproduct. 26 enthousiaste onderwijsprofessionals met hart voor het vak, met een verhaal over hun klas, hun rol en hun toekomst in het onderwijs. Uit de selectie van genomineerden, voorgedragen door opleidingen uit het hele land, koos een jury bestaande uit experts van SLO, Cito en winnaar van vorig jaar Leslie Bordewijk (Nationaal Onderwijstalent 2022 basisonderwijs), twee winnaars uit het primair en voortgezet onderwijs.

Bezoek demissionair minister Dijkgraaf

Voor de bekendmaking van de winnaars ging demissionair minister Dijkgraaf in gesprek met de kersverse talenten van het jaar, en sprak hij zijn waardering uit voor hun inzet. “Jullie krijgen niet alleen deze prijs, maar ook mijn waardering. Niet alleen vanwege jullie talent, maar vooral ook voor jullie onderzoekende houding: een grote bron van optimisme over het Nederlands onderwijs.”

Uitreiking Nationale Onderwijstalenten 2023. Foto: Feike Faase.jpg
  • jpg

Over Beeld & Geluid

De uitreiking van de Nationale Onderwijstalenten vond dit jaar plaats bij Beeld & Geluid, dat zich als kennisinstituut onder meer richt op het inspireren en ondersteunen van docenten in de digitale transformatie van het onderwijs. Met een actueel en interactief aanbod over media- en nieuwswijsheid helpt Beeld & Geluid docenten op weg: van workshops voor leerlingen en docenten tot digitaal lesmateriaal in de vorm van audio- en videofragmenten.

 

Over de Nationale Onderwijsweek
De Nationale Onderwijsweek (NOW) wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Onderwijsweek. De Stichting Nationale Onderwijsweek ziet onderwijs als de motor van de samenleving: onderwijs als motor voor leven, leren en werken. In het onderwijs gebeuren prachtige dingen met krachtige uitwerkingen. Zij verdienen een terugkerend podium. De Stichting Nationale Onderwijsweek schenkt daarom ieder jaar in de eerste volle week van oktober alle aandacht aan het onderwijs en haar professionals. De bekendmaking van de Nationale Onderwijstalenten maakt deel uit van het programma.

 

Over SLO
SLO is het landelijk expertisecentrum voor het curriculum en trotse partner van de Nationale Onderwijsweek. SLO heeft een unieke focus: de ontwikkeling van het landelijk curriculum in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs in Nederland. Het curriculum is een belangrijk fundament voor goed onderwijs. SLO ontwikkelt het curriculum in opdracht van OCW in samenwerking met leraren, schoolleiders en andere partners. SLO vindt het belangrijk om leraren te stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het schooleigen curriculum en zet zich daarom graag in als kennispartner van de Nationale Onderwijstalenten.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL