Presentator Harm Edens schenkt werkarchief aan Beeld & Geluid

20230904_165815.jpg
  • jpg

Presentator en programmamaker Harm Edens draagt zijn volledige werkarchief over aan Beeld & Geluid. De collectie bestaat uit onder meer scripts, draaiboeken, radio- en tv-uitzendingen en behind the scenes-materiaal. De 62-jarige mediamaker ondertekende gisteren de archiveringsovereenkomst in het bijzijn van Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Met het tekenen van het contract belooft Beeld & Geluid om het materiaal van Edens tot in de eeuwigheid te bewaren. Dat maakt de presentator van Dit Was Het Nieuws trots. “En ook opgelucht! Na bijna 40 jaar begon m’n huis een beetje scheef te zakken… ik ben blij dat dat nu allemaal bij Beeld & Geluid is ondergebracht. Ik voel me stukken lichter!”

Harm Edens is sinds de start van Dit Was Het Nieuws in 1996 de vaste presentator van de satirische nieuwsquiz. Daarnaast werkte hij in het verleden onder meer als scenarioschrijver aan comedyseries als Het Zonnetje in Huis en SamSam en presenteerde hij verschillende programma’s, waaronder de dagelijkse talkshow On Air en Tien voor Taal.

Dankzij de schenking krijgen mediamakers en onderzoekers een blik achter de schermen van het werk van Edens. Naast scripts en aantekeningen behoren ook ruwe opnames, screentests en pilots tot het archief. Zo ook de eerste proefopnames van Dit Was Het Nieuws uit 1996. Een deel van het werkarchief is inmiddels gedigitaliseerd en te vinden via DAAN, het digitale archiefportal van Beeld & Geluid.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL