Beeld & Geluid Den Haag presenteert de beste Europese politieke cartoons

expositie-european-cartoon-award-2023-den-haag.jpg
  • jpg

Vanaf 14 september presenteert Beeld & Geluid Den Haag de beste Europese politieke spotprenten van het afgelopen jaar. De tentoonstelling bestaat uit de 40 internationale cartoons op de longlist van de European Cartoon Award 2023. Op de openingsdag van de expositie wordt deze award uitgereikt aan de winnende tekenaar.

Dag van de Cartoon

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt de allereerste Dag van de Cartoon plaats in het museum. Experts, activisten, kunstenaars en cartoonisten - waaronder Jip van Toorn, winnaar van de Inktspotprijs 2022 - presenteren workshops, discussies, boekpresentaties en lezingen. Ze gaan in gesprek met bezoekers, tekenen live cartoons en tonen het speciale vakmanschap van de politieke prent. Kortom, een dag voor iedereen die houdt van deze vorm van journalistiek en er meer over wilt weten. De toegang is gratis.

Prijsuitreiking

Om 18.30 uur maakt de jury de winnaar bekend van de European Cartoon Award 2023. Er zijn ook prijzen voor twee runners-up en twee eervolle vermeldingen. “In slechts vier jaar tijd is de ECA uitgegroeid tot een van de belangrijkste prijzen voor politieke spotprenten”, vertelt Emanuele Del Rosso, adjunct-directeur van de European Cartoon Awards. “Het is belangrijk om het gesprek over persvrijheid en de kracht van cartoons te voeren, want ze zijn een krachtig middel voor verandering.”

De award is een initiatief van Studio Europa Maastricht en European Press Prize. Gonny Willems, directeur Studio Europa Maastricht: “In de eerste vier edities van de ECA is het ons gelukt om politieke prenten uit heel Europa te verzamelen. Cartoons die Europeanen niet alleen een spiegel voorhouden en laten nadenken over ons eigen continent, maar ons, op een toegankelijke manier, ook kritisch laten kijken naar hoe we omgaan met de rest van de wereld.” 

De tentoonstelling European Cartoon Award 2023 is vanaf 14 september gratis te bezoeken in Beeld & Geluid Den Haag. Aanmelden voor de Dag van de Cartoon kan via de website van Beeld & Geluid.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL