Mediamuseum Beeld & Geluid toont historie van vrouwenvoetbal ter gelegenheid van WK

IMG_2046.jpg
  • jpg

Ter gelegenheid van het WK Voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland opent het Mediamuseum van Beeld & Geluid vandaag, op dinsdag 18 juli, een tijdelijke presentatie over het heden en verleden van vrouwenvoetbal. Van de oudste filmbeelden (1933) van het Nederlandse vrouwenvoetbal tot beelden van de recente successen van de Oranje Leeuwinnen (winnaar EK 2017 en finalist WK 2019). De mini-expositie is gemaakt in samenwerking met Het Geheugen van Nederland en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. 

In de presentatie in het Mediamuseum is de ontwikkeling te zien van een eeuw vrouwenvoetbal in Nederland. Naast bewegend beeld uit de archieven van Beeld & Geluid komen ook verschillende attributen terug, zoals de plastic voetbalschoenen van Gien van Maanen, de eerste keepster van het officieuze Nederlands vrouwenelftal uit 1956. Pas in 1971 erkende de KNVB het vrouwenteam officieel als nationaal elftal.

De afgelopen jaren nam de populariteit van vrouwenvoetbal in ons land een enorme vlucht met de EK-winst in eigen land in 2017. De finale, die de Oranje Leeuwinnen in Enschede met 4-2 wonnen van Denemarken, werd door 4,1 miljoen mensen bekeken. Er kwam meer aandacht in media, wedstrijden van Oranje worden sindsdien altijd live uitgezonden en de stadions zijn goed gevuld. De belangrijkste speelsters van nu zijn voorbeelden voor jonge meiden. Dat is alleen niet altijd zo geweest, zo is in de museale presentatie onder meer te zien hoe de sport jarenlang te maken had met tegenwerking en een gebrek aan erkenning.

Foto-expositie in Den Haag

Naast de tijdelijke presentatie in Hilversum is vanaf zondag 23 juli bij Beeld & Geluid Den Haag een foto-expositie te bezoeken over Nederlandse vrouwen in de topsport. De tentoonstelling Who Run The World laat een selectie zien van de beste Nederlandse sportfoto’s van vroeger en nu. Niet alleen van voetbal, maar ook van allerlei andere sporten als atletiek, wielrennen, zwemmen, roeien en hockey.

De expositie, die in samenwerking met ANP en Haags Gemeentearchief tot stand kwam, toont sportvrouwen in actie: hoe ze vechten en stralen, winnen of falen. Het laat de kracht zien van fotografie, om unieke momenten vanuit bijzondere invalshoeken te belichten. Binnen de expositie is een speciaal eerbetoon aan de Haagse sportheldinnen te vinden.

Oranje kijken bij opening expositie

Beeld & Geluid Den Haag organiseert op zondag 23 juli, de dag van de opening van de foto-expositie, een viewing party rond Oranje’s openingswedstrijd op het WK. Toegang is gratis. De aftrap van Nederland - Portugal is om 09.30 uur. Na de wedstrijd wordt de tentoonstelling officieel geopend door Hilbert Bredemeijer, demissionair wethouder Onderwijs, Werk, Jeugd en Sport van Den Haag.

De tijdelijke exposities in Hilversum en Den Haag zijn tot en met zondag 3 september te zien.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL