Beeld & Geluid staat stil bij 150 jaar afschaffing slavernij

Museumpods in Mediamuseum.jpg
  • jpg

Beeld & Geluid besteedt de komende weken aandacht aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de trans-Atlantische slavernij werd afgeschaft in het Nederlands koninkrijk. In het Mediamuseum is vanaf maandag 12 juni een tijdelijke presentatie te bezoeken over het thema in samenwerking met Geheugen van Nederland.

In de zogeheten museumpod staan 150 jaar afschaffing van slavernij en de herdenkings- en feestdag Keti Koti (1 juli) centraal. Aan de hand van video’s, objecten en een tijdlijn kom je meer te weten over de historie van Keti Koti, het herdenken van de gedeelde slavernijgeschiedenis en de aandacht hiervoor in de media.

Onder meer het belang van het werk van de antikoloniale schrijver Anton de Kom komt voorbij, evenals de verandering van de publieke opinie en hoe de jarenlange strijd voor erkenning, gerechtigheid en onderzoek leidden tot recente excuses. In december 2022 bood premier Rutte excuses aan voor de belangrijke rol van de Nederlandse staat in de slavernij.

Naast de museumpod, die van 12 juni tot en met 16 juli te zien is in het Mediamuseum, organiseert Beeld & Geluid meer rondom het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Op dinsdag 20 juni staat het jaarlijkse AVA_Net Symposium in het teken van hoe ons koloniaal en slavernijverleden doorwerken in de audiovisuele archieven van nu. Presentator Hans Goedkoop (bekend van Andere Tijden) vertelt over zijn nieuwe televisieserie Indonesia Roept!, over de laatste 50 jaar van Nederland in Indonesië. Ook documentairemaakster Tessa Leuwsha komt langs en laat in haar nieuwe film Moeder Suriname zien hoe je verhalen vertelt die je niet terugvindt in de archieven.

Keti Koti

Op 1 juli 1873 werd in Suriname de trans-Atlantische slavernij afgeschaft. Keti Koti, wat ‘gebroken ketenen’ betekent, is in Suriname een nationale feestdag om stil te staan bij het pijnlijke verleden en de vrijheid te vieren. Hoewel in Nederland op verschillende plekken wordt herdacht en gevierd, is Keti Koti (nog) geen nationale feestdag.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL