Johan Oomen eerste Nederlandse winnaar van prestigieuze internationale archiefprijs

Johan Oomen (1) (1).jpg
  • jpg

Johan Oomen, Manager Onderzoek en Erfgoed bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, heeft de prestigieuze ‘Ray Edmondson Advocacy Award’ gewonnen voor zijn jarenlange inzet omtrent het publiek toegankelijk maken van media-erfgoed wereldwijd. 

De prijs is donderdag 8 december uitgereikt op het AMIA congres in Pittsburgh, Verenigde Staten. AMIA (The Association of Moving Image Archivists) is een vooraanstaande internationale netwerkorganisatie van erfgoedprofessionals werkzaam in het audiovisuele veld. De ‘Ray Edmondson Advocacy Award’ is 2018 in het leven geroepen om personen, organisaties of projecten te eren die een groter publiek bewustzijn bevorderen van het belang van media-archieven.

De jury prees Johan Oomen om zijn jarenlange toewijding om toegang tot audiovisuele archieven te verbeteren voor onderzoek en creatief hergebruik. Ook gaf de jury aan dat zijn werk vakgenoten heeft geïnspireerd mede-pleitbezorgers te worden voor open toegang tot kennis, het delen van expertise en waardegedreven innovatie. Zijn werk is essentieel geweest voor de ontwikkeling van Beeld & Geluid als innovatiehub binnen de sector en heeft geleid tot internationaal aanzien. 

De impact van het werk van Johan Oomen is groot binnen verschillende professionele netwerken. Zo heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van internationale samenwerkingsverbanden zoals EUscreen, Europeana en IASA. En op nationaal niveau bij de oprichting van het Netwerk Digitaal Erfgoed, Podiumkunst.net en PublicSpaces. 

Jeetje, wat een verrassing. De afgelopen twintig jaar heb ik me vol overgave ingezet om samen met partners uit mijn netwerk te werken aan nieuwe manieren om erfgoedcollecties aan elkaar te verbinden. Zodat ze gebruikt kunnen worden door diverse groepen eindgebruikers en voor uiteenlopende doeleinden. Digitalisering biedt eindeloos veel kansen voor spannende samenwerkingen met kennisinstellingen en de creatieve industrie. Deze erkenning is bijzonder eervol. Graag wil ik mijn vakgenoten bedanken die me voorgedragen hebben, en uiteraard de jury. Johan Oomen

De Advocacy Award werd donderdag voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren het Center for Home Movies, het South Side Home Movie Project en Ray Edmondson, naar wie de award vernoemd is. Ray Edmondson (1943) is een pionier op het gebied van audiovisuele preservering. Hij is onder meer bekend als de auteur van het standaardwerk “Audiovisual Archiving: Philosophy and Principles” dat inmiddels in tien talen vertaald is.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL