Fotograaf Jonas Bendiksen daagt bezoeker uit kritisch te kijken

Beeld uit Noord-Macedonië van de tentoonstelling van Jonas Benediksen
  • PNG
Beeld uit Noord-Macedonië van de tentoonstelling van Jonas Benediksen

Is wat je ziet ook echt? De nieuwe tijdelijke expositie van Beeld & Geluid in Den Haag nodigt de bezoeker uit om kritische vragen te stellen over al het nieuws dat je ziet of leest. Is het waar of is het nepnieuws? Het werk van de Noorse fotograaf Jonas Bendiksen is te zien vanaf 4 november en doet je twijfelen aan je eigen waarneming.

Tjeerd de Boer, hoofd programmering van Beeld & Geluid in Den Haag, is blij om het bijzondere werk van deze World-Press Photo winnaar in Nederland te mogen vertonen. “Bendiksen is een gelauwerde fotograaf die in dit project letterlijk speelt met waarheid en kunstmatigheid. Zijn frisse en gedurfde blik op de werking van beeldvorming en mediahypes past heel goed bij ons museum.”

Fake news

Het museum van Beeld & Geluid in Den Haag draait om nieuwswijsheid. Je leert er hoe nieuws wordt gemaakt en hoe berichtgeving jou beïnvloedt. Het werk van Bendiksen in de nieuwe tentoonstelling draait om nepnieuws. De fotograaf reisde af naar het plaatsje Veles in Noord-Macedonië, waar enkele jaren geleden een leger internettrollen actief was. Zij rolden tijdens de Amerikaanse verkiezingen een desinformatiecampagne uit op Facebook die Trump aan het presidentschap hielp. De Boer: “De foto’s van Bendiksen zijn niet alleen mooie registraties van het leven in dit Noord-Macedonische stadje. Er is meer te zien. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je begint te twijfelen over de taferelen. Is het nu echt wat je ziet? Of heeft de fotograaf op zijn beurt ook weer gespeeld met de werkelijkheid?”

The Book of Veles

Jonas Bendiksen maakte van zijn reis naar Noord-Macedonië een boek: The Book of Veles. Dit project is nu als foto-essay te zien bij Beeld & Geluid, waarbij de bezoeker ook inzicht krijgt in de intrigerende making-off. The Book of Veles bleek een voorbode te zijn van AI-gedreven beeldmanipulatie. Een technologie die zich razendsnel ontwikkelt en inmiddels al beschikbaar is via open apps en websites. Bendiksen: “When I made The Book of Veles I thought it was about the dilemma's and technological possibilities in the near future. I was mistaken. It is about what is already happening today“.

Over de fotograaf

Jonas Bendiksen (Tønsberg, 1977) is een gelauwerde fotojournalist uit Noorwegen met een voorkeur voor de thema’s gemeenschap, geloof en identiteit. Hij ontving prijzen van World Press Photo, International Center of Photography, National Magazine Awards en Pictures of the Year International. Bendiksen is lid van Magnum Photos, de coöperatieve vereniging van fotografen.

Opening

Op vrijdagmiddag 4 november zal Bendiksen voorafgaand aan de opening vertellen over de expositie met aansluitend een Q&A. De inloop is vanaf 15:30 uur, de lezing van Jonas Bendiksen begint om 16:00 uur en de expositie-opening is van 17:00 uur tot 18:30 uur. Meld je hier aan.

Informatie

Deze tijdelijk expositie is te vinden op de vierde verdieping van museum Beeld & Geluid in Den Haag. Het is een Engelstalige expositie. Naast foto’s zijn er ook objecten van Jonas Bendiksen tentoongesteld. Te zien van 4 november 2022 t/m 8 januari 2023. Koop tickets via denhaag.beeldengeluid.nl.

Download de mediakit hier.

Over Beeld & Geluid in Den Haag

Beeld & Geluid in Den Haag is het museum voor nieuws en journalistiek. Bezoekers ontdekken alles over het nieuws; hoe wordt het gemaakt en verspreid en wie bepaalt wie wat te zien krijgt? Het museum laat zien hoe nieuws de blik op de wereld vormt en welke impact het heeft als verhalen gedeeld worden.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL