Foto (v.l.n.r.): Eppo van Nispen tot Sevenaer, Paul de Leeuw, Iris van den Ende en Ron Eshuijs (MediaLane)
Beeld & Geluid ontving het werkarchief van Paul de Leeuw uit handen van de televisiepresentator en producent MediaLane. Dat maakte De Leeuw vanochtend bekend in zijn podcast De Leeuw lult verder, op NPO Radio 5. De collectie omvat onder andere scripts, setfoto’s, repetities, opnamen van zijn radioprogramma’s en vele video’s.
Dankzij de collectie worden onderzoekers en makers een complete blik gegund op de processen van een van Nederlands bekendste makers Paul de Leeuw. Scripts, repetities, (out)takes en losse camera-opnamen (iso's) van meercamera-programma's laten nauwkeurig De Leeuws werkproces zien. Zo beschikt het instituut voor media door deze schenking onder andere over materiaal van Bob’s Palace (later De scheeuw van de leeuw), repetities van de populaire sitcom Seth & Fiona, de radioshow De Leeuw wordt wakker en takes van Bob en Annie uit De schreeuw van de leeuw. Ook De Leeuws cabaretvoorstelling 'Wie plukt mij', die nooit is uitgezonden, is onderdeel van de schenking.
Paul de Leeuw: “Het is mooi om te weten dat het meeste tv werk in goede handen is als het gaat om je oeuvre. Naast de hoogtepunten ook vooral de dingen die nooit zijn uitgezonden of het blauwe tv licht niet hebben gehaald.”
‘Het gebeurt niet vaak dat we zo'n unieke collectie in handen krijgen van zo'n groot mediamaker en -vernieuwer als Paul de Leeuw. We zijn vereerd dat wij dit materiaal met grote zorg mogen bewaren en beschikbaar stellen voor toekomstige generaties makers,’ aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid.
Contactgegevens
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
VPRO Tegenlicht en Beeld en Geluid creëren 'Archief van de Toekomst'
VPRO Tegenlicht, VPRO Medialab, ontwerpbureau Sudox en Beeld en Geluid ontwikkelen samen het 'Archief van de Toekomst'. Dit online Archief van de Toekomst gebruikt kunstmatige intelligent...
Open Archief nodigt makers uit
Open Archief start derde editie. Het Nieuwe Instituut, IISG en Beeld en Geluid nodigen makers uit om in een artist in residence-programma te werken met de open, digitale collecties.
Beeld en Geluid betrekt ondergerepresenteerde communities bij collectievorming
Het onderzoek Rewind and Record: Preserving the People’s History van Beeld en Geluid in samenwerking met Universiteit Maastricht heeft een Museumbeurs ontvangen van de Nederlandse Organis...
AI-onderzoek van krant- en radiodebat legt publieke opinie XTC bloot
Vernieuwend onderzoek van krant- en radiodebatten van Nederlandse media laat zien dat de complexe reputatie van ecstasy zich anders ontwikkelt op radio dan in kranten. Dat concludeert ond...