Beeld en Geluid betrekt ondergerepresenteerde communities bij collectievorming

Onderzoek naar LHBTIQ+ collectie ontvangt NWO Museumbeurs

rewindrecordprojectlogo.png
  • png

Het onderzoek Rewind and Record: Preserving the People’s History van Beeld en Geluid in samenwerking met Universiteit Maastricht heeft een Museumbeurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO), domein Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). Het onderzoek richt zich op twee casestudies binnen LHBTIQ+ collecties en collectiehouders. Hierbij wordt gekeken naar hoe ondergerepresenteerde communities beter betrokken kunnen raken bij de aanleg, preservering en hergebruik van ons audiovisueel erfgoed. 

Herinterpreteren collectie

De afgelopen jaren heeft Beeld en Geluid al verschillende gemeenschappen verwelkomd om collecties te herinterpreteren (CLARIAH Media Suite, RE:VIVE) of anderzijds collectieve archivering te ondersteunen (Oral History Knooppunt, Amateurfilm Platform). Nicole Emmenegger, productmanager Beeld en Geluid: ‘Er is al veel kennis opgedaan, maar een netwerkbreed langetermijnplan voor publieke betrokkenheid en toegankelijkheid is er nog niet. Rewind and Record zal de basis leggen van die ontwikkeling. De LHBTIQ+ gemeenschap is hierbij bijzonder gevoelig voor onderrepresentatie en uitwissing in de media en in museum- en archiefpraktijken maar het doel is uiteindelijk iets te kunnen zeggen over ondergerepresenteerde communities in het algemeen. ’ 

Het onderzoek start op 1 mei 2022 en wordt in 2023 afgerond met een publicatie via een open access academisch tijdschrift. De publicatie geeft musea en archieven duidelijke voorbeelden en handvatten voor co-creatie en collectief verzamelen.

Meer weten? Neem dan contact op met onderzoeksleider Nicole Emmenegger nemmenegger@beeldengeluid.nl. Voor dit onderzoek werkt zij samen met Dr. Eliza Steinbock, Universiteit Maastricht. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL