De hele maand november zet Beeld en Geluid diverse vakontwikkelingen binnen het digitaal erfgoed in de spotlights. Het instituut voor media en knooppunt voor audiovisueel erfgoed draagt onder andere bij aan webinars en organiseert bijeenkomsten rond podiumkunsterfgoed, digitalisering en de kracht van creatief hergebruik. De Maand van het digitaal erfgoed is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, de ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten.
Een inspirerend en informerend webinar van de Museumvereniging over de mogelijkheden en valkuilen voor digitalisering
Hoe maken we samen ons podiumkunsterfgoed toegankelijk en vindbaar? Waarom is het duurzaam bewaren en het delen van data en kennis juist zo belangrijk in onze sector? Hoe kunnen we elkaar ondersteunen in het beschikbaar maken van de collecties? Een greep uit de vragen die tijdens de bijeenkomst aan bod zullen komen aan de hand van best practices, kennissessies, pitches en tafelgesprekken.
Door gebruikersonderzoek in te zetten kun je je erfgoedwebsite optimaal afstemmen op de behoeften van gebruikers. Acht collega’s uit het erfgoedveld vertellen in dit webinar hoe zij dat hebben aangepakt en wat het heeft opgeleverd. Met onder andere Geheugen van Nederland: wat levert Geheugen van Nederland op voor archieven, musea en instellingen?
Laat je inspireren door nieuw werk van makers en ervaar de kracht van creatief hergebruik van erfgoed en het vertellen van nieuwe verhalen.
Slotevent Maand van het digitaal erfgoed // 26 november // Bibliotheek Neude (Utrecht), 13.00 -18.00 uur
Waarom moeilijk doen als het samen kan? Hoe kunnen we als erfgoed- en cultuurinstellingen onze maatschappelijke rol verder vormgeven met digitaal erfgoed? En hoe creëren we meer kansen als we dat samen doen? Tijdens het slotevent van De Maand van het digitaal erfgoed zal ook de lancering van de position paper van de Werkgroep Cultuur en Media plaatsvinden. Het slotevent is een samenwerking tussen NDE, netwerk archieven design en digitale cultuur, podiumkunst.net.
Het volledige programma vind je hier.
De Maand van het digitaal erfgoed wordt mogelijk gemaakt door organisaties samenwerkend in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Instellingen op het gebied van cultuur, erfgoed, onderwijs en onderzoek vormen met elkaar het Netwerk Digitaal Erfgoed. Samen met leveranciers van erfgoedsoftware, provincies en gemeenten werken we aan de uitvoering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Blijf op de hoogte via: Twitter, LinkedIn, Nieuwsbrief
Contactgegevens
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Paul de Leeuw draagt werkarchief over aan Beeld & Geluid
Beeld & Geluid ontving het werkarchief van Paul de Leeuw uit handen van de televisiepresentator en producent MediaLane. Dat maakte De Leeuw vanochtend bekend in zijn podcast De Leeuw lult...
VPRO Tegenlicht en Beeld en Geluid creëren 'Archief van de Toekomst'
VPRO Tegenlicht, VPRO Medialab, ontwerpbureau Sudox en Beeld en Geluid ontwikkelen samen het 'Archief van de Toekomst'. Dit online Archief van de Toekomst gebruikt kunstmatige intelligent...
Open Archief nodigt makers uit
Open Archief start derde editie. Het Nieuwe Instituut, IISG en Beeld en Geluid nodigen makers uit om in een artist in residence-programma te werken met de open, digitale collecties.
Beeld en Geluid betrekt ondergerepresenteerde communities bij collectievorming
Het onderzoek Rewind and Record: Preserving the People’s History van Beeld en Geluid in samenwerking met Universiteit Maastricht heeft een Museumbeurs ontvangen van de Nederlandse Organis...
AI-onderzoek van krant- en radiodebat legt publieke opinie XTC bloot
Vernieuwend onderzoek van krant- en radiodebatten van Nederlandse media laat zien dat de complexe reputatie van ecstasy zich anders ontwikkelt op radio dan in kranten. Dat concludeert ond...