Beeld en Geluid viert Maand van het digitaal erfgoed

Beeld en Geluid - collectie2.JPG
  • JPG
Beeld en Geluid - collectie2.JPG

De hele maand november zet Beeld en Geluid diverse vakontwikkelingen binnen het digitaal erfgoed in de spotlights. Het instituut voor media en knooppunt voor audiovisueel erfgoed draagt onder andere bij aan webinars en organiseert bijeenkomsten rond podiumkunsterfgoed, digitalisering en de kracht van creatief hergebruik. De Maand van het digitaal erfgoed is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, de ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. 

 

Een overzicht van de activiteiten waar Beeld en Geluid aan bijdraagt:

 

Webinar digitalisering // 1 november Online // 15.00 - 16.00 uur

Een inspirerend en informerend webinar van de Museumvereniging over de mogelijkheden en valkuilen voor digitalisering

 

Bijeenkomst Podiumkunst.net // 4 november // Podium Hoge Woerd (Utrecht), 13.00 - 18.00 uur

Hoe maken we samen ons podiumkunsterfgoed toegankelijk en vindbaar? Waarom is het duurzaam bewaren en het delen van data en kennis juist zo belangrijk in onze sector? Hoe kunnen we elkaar ondersteunen in het beschikbaar maken van de collecties? Een greep uit de vragen die tijdens de bijeenkomst aan bod zullen komen aan de hand van best practices, kennissessies, pitches en tafelgesprekken.

 

Webinar ‘Klant in zicht’ // 8 november // Online, 13.00 - 15.30 uur

Door gebruikersonderzoek in te zetten kun je je erfgoedwebsite optimaal afstemmen op de behoeften van gebruikers. Acht collega’s uit het erfgoedveld vertellen in dit webinar hoe zij dat hebben aangepakt en wat het heeft opgeleverd. Met onder andere Geheugen van Nederland: wat levert Geheugen van Nederland op voor archieven, musea en instellingen?

Heritage Meets Makers-dag // 11 november // Online, 10.00 - 15.45 uur

Laat je inspireren door nieuw werk van makers en ervaar de kracht van creatief hergebruik van erfgoed en het vertellen van nieuwe verhalen. 

 

Slotevent Maand van het digitaal erfgoed // 26 november // Bibliotheek Neude (Utrecht),  13.00 -18.00 uur

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Hoe kunnen we als erfgoed- en cultuurinstellingen onze maatschappelijke rol verder vormgeven met digitaal erfgoed? En hoe creëren we meer kansen als we dat samen doen? Tijdens het slotevent van De Maand van het digitaal erfgoed zal ook de lancering van de position paper van de Werkgroep Cultuur en Media plaatsvinden. Het slotevent is een samenwerking tussen NDE, netwerk archieven design en digitale cultuur, podiumkunst.net.

Het volledige programma vind je hier. 

 

Over de Maand van het digitaal erfgoed

De Maand van het digitaal erfgoed wordt mogelijk gemaakt door organisaties samenwerkend in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Instellingen op het gebied van cultuur, erfgoed, onderwijs en onderzoek vormen met elkaar het Netwerk Digitaal Erfgoed. Samen met leveranciers van erfgoedsoftware, provincies en gemeenten werken we aan de uitvoering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

Blijf op de hoogte via: Twitter, LinkedIn, Nieuwsbrief

#maandvanhetdigitaalerfgoed

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL