Beeld en Geluid maakt historische platencollectie toegankelijk via groef.app

Groef Beeld en Geluid.jpeg
  • jpeg

Beeld en Geluid lanceert de nieuwe applicatie Groef. De webapplicatie geeft op een speelse en innovatieve manier een uniek inkijkje in het muziekaanbod in de platenwinkels van de jaren 1910-1960. De app is voor het eerst uit te proberen op een interactieve installatie tijdens Dutch Media Week (1 tot en met 10 oktober) en Dutch Design Week (16 tot en met 24 oktober). 

 

Ontdekkingstocht

De collectie in Groef bevat meer dan 8.000 nummers uit de historische Nederlandse platencollectie van Beeld en Geluid. Deze gedigitaliseerde 78 toeren platen bevatten nummers uit de destijds populaire muziek: variërend van jazz tot cabaret en van Hawaïaanse muziek tot opnames van draaiorgels. Voor jonge luisteraars is Groef een verrassende ontdekkingstocht, voor de oudere generatie wellicht een feest der herkenning.

 

Platen spinnen

Door met een smartphone naar groef.app te gaan kunnen mensen direct beginnen met het ontdekken van de collectie. Door de telefoon te draaien, handmatig of op een draaiend object kun je een nummer vooruit, achteruit, vertraagd en versneld afspelen. Groef nodigt uit om op een speelse manier te ontdekken, te scratchen als een DJ, met bijvoorbeeld een draaiende taartstandaard, een draaimolen, een platenspeler of ander speeltoestel. Na tien seconden draaien komt het nummer beschikbaar in je eigen collectie. Vanuit daar is het nummer te beluisteren én kun je je favoriete nummers delen met vrienden. Zo verzamel je samen de hele collectie.

 

De webapplicatie is ontwikkeld door ontwerpstudio Superposition, in nauwe samenwerking met Beeld en Geluid. Designer Robin Smits van Superposition: ‘Groef is een reactie op de snelle “on demand” entertainment cultuur. Open een willekeurige streamingdienst op je smartphone en je hebt een oneindige bibliotheek aan muziek tot je beschikking. Als ontwerpstudio zijn we geïntrigeerd door de aandacht waarmee men vroeger muziek ervaarde. Het afspelen van een LP vergt zorgvuldigheid. Het is een vertragende en verstillende ervaring. Met groef hopen wij deze vorm van concentratie opnieuw te introduceren in de wijze waarop de gebruikers de historische platencollectie van het Beeld en Geluid ontdekken.’

 

Bekijk de werking van Groef

 

Dutch Media Week en Dutch Design Week 

Maak kennis met Groef tijdens Dutch Media Week en Dutch Design Week, waar je op een levensgrote platenspeler je eigen muziek mixt en vrijspeelt. Tussen 1 en 10 oktober vind je installatie bij Beeld en Geluid en op de Gooische Brink in Hilversum. Op 6 oktober verhuist de installatie voor de Sound Summit, het event voor toegepast geluid, voor een dag naar de Vorstin. Van 16 tot en met 24 oktober is de installatie vervolgens tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven te zien.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL