Nederlands Dans Theater archiveert balletten bij Beeld en Geluid

KUNSTKAMER ©RAHI REZVANI_online_21.jpg
  • jpg

De dansvoorstellingen van het wereldvermaarde Nederlands Dans Theater (NDT) zijn vanaf nu ook terug te vinden in het archief van Beeld en Geluid. NDT brengt zijn omvangrijke collectie registraties onder in het geavanceerde archiefsysteem, zodat het optimaal bewaard én ontsloten wordt voor mediaprofessionals, researchers en andere belanghebbenden die deze content willen gebruiken.  

De eerste registraties zijn volledig gearchiveerd, de komende maanden volgen de overige circa 2000 video’s van NDT. 

De registraties van de 600 balletten in het repertoire van NDT vormen belangrijk cultureel erfgoed. In tegenstelling tot bijvoorbeeld muziek kan de uitvoering van een dansvoorstelling niet altijd genoteerd worden. De registratie is soms de enige weergave van een voorstelling zoals die is uitgevoerd. Voor een nieuwe uitvoering kan een stuk vaak alleen door de choreograaf (en repetitoren) of via een registratie ingestudeerd worden. Een goede archivering én beschikbaarstelling is daarom voor deze cultuurvorm nog eens extra essentieel.     

NDT is opgericht in 1959 en heeft een groot internationaal aanzien. Met balletten van choreografen als Hans van Manen, Jiří Kylián, Crystal Pite, Marco Goecke en Hofesh Shechter reizen NDT1 en NDT2 (jonge dansers) door de hele wereld. Het hedendaagse dansgezelschap werkt samen met internationale choreografen en kunstenaars. In het buitenland is NDT één van de belangrijkste boegbeelden van de Nederlandse cultuur.

www.ndt.nl

Foto: Kunstkamer, voorstelling ter ere van 60 jaar NDT, fotograaf: Rahi Rezvani.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL