Illustratoren laten zich inspireren door archief

B&G-1280074 bijgesneden.jpg
  • jpg

Maarten Huizing en Andrew Tseng, foto: Matthee van der Plas

De Illustratie Biënnale vindt dit jaar plaats op zondag 30 mei in Beeld en Geluid. Het evenement viert de veelzijdigheid en kracht van illustraties, met interviews met en presentaties van onder meer Bodil Jane, Sarah Yu Zeebroek, Peter Van Den Ende en Jip van den Toorn.

Ter gelegenheid hiervan nodigde Beeld en Geluid twee illustratoren uit een illustratie te maken op basis van de beelden uit de collectie. Maarten Huizing en Andrew Tseng konden zich laten inspireren door Open Beelden, het deel van de collectie dat vrij te gebruiken is. Zij werden gevraagd zich door het erfgoedmateriaal te laten leiden en dit te vertalen naar hun eigen handschrift en favoriete thematieken.

Maarten Huizing liet zich leiden door het nostalgische gevoel dat hij kreeg bij het doorspitten van het archief. Hij liet zich inspireren door onder andere filmpje1 en filmpje2. Zijn illustratie toont een figuur dat verdwaald is in nostalgie, met een triest boeket van smeltende ijsbloemen.

Andrew Tseng baseerde zijn illustratie op een filmpje afkomstig van het amateurfilmplatform. Daarin is een Duitse vrouw te zien die in Bloemendaal in de jaren 30 ritmische gymnastiek geeft aan jonge vrouwen.

De twee unieke illustraties werden in beperkte oplage gezeefdrukt bij grafische werkplaats Kapitaal in Utrecht. 

 

Dit project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Illustratie Biënnale en Kapitaal.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL