Beeld en Geluid cureert tentoonstelling over gabber op Google Arts & Culture

MMM_TNIOSAV_square_black.jpg
  • jpg

Thunderdome, Australians, Parkzicht, Paul Elstak, DJ Rob, Dano, Multigroove: in de jaren negentig was gabber een opvallende en belangrijke jeugdcultuur. Voor Google Arts & Culture cureerde Beeld en Geluid de online tentoonstelling A Brief History of Gabber. De tentoonstelling toont de opkomst en ondergang van het genre, inclusief video-opnames, media-uitzendingen en foto’s van party’s, flyers en kleding. 

 

Gabber in de ‘90’s

Gabber groeide uit tot een van de belangrijkste jeugdcultuur-bewegingen van Nederland. Wat in 1990 begon als tegendraadse reactie op de housecultuur, eindigde aan het eind van het decennium met happy hardcore en parodieën die de hitparades haalden. Het genre verwierf internationale status, met onder meer Thunderdome-feesten door heel Europa. De online tentoonstelling is samengesteld door schrijfster en muziekjournaliste Holly Dicker, in opdracht van Beeld en Geluid. Als freelance journaliste schreef ze eerder voor The Wire, The Guardian, Electronic Beats, Boiler Room en Resident Advisor.

 

In samenwerking met Google Arts & Culture

A Brief History of Gabber maakt deel uit van Music, Makers & Machines. Deze nieuwe, online expositie van Google Arts & Culture en YouTube werd gelanceerd op 12 maart 2021 en viert de geschiedenis van elektronische muziek. Meer dan 50 organisaties, platenmaatschappijen, festivals en industrie-experts uit heel Europa werkten samen aan het vastleggen van de cruciale rol van elektronische muziek binnen de muziekcultuur. Een andere Nederlandse bijdrage aan de tentoonstelling is afkomstig van Amsterdam Dance Event (ADE), dat highlights deelt uit hun culturele programma. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL