Restauratie Westerborkfilm maakt identificatie personen mogelijk

Gerestaureerd beeld splitscreen kwaliteit Westerborkfilm.jpg
  • jpg

In het rechterraam: een van de geïdentificeerde personen (Marc Degen).

Dankzij een hoogwaardige restauratie van de Westerborkfilm door Beeld en Geluid zijn 13 nieuwe personen geïdentificeerd die op 19 mei 1944 op transport zijn gezet. Dit wordt beschreven in het boek Kamp Westerbork gefilmd, dat vandaag werd gepresenteerd in Kamp Westerbork. De restauratie leverde opgeschoonde en stabiele beelden, waarop meer details zichtbaar werden dan voorheen. Vanaf 19 mei is de tentoonstelling Gevangen in Beelden te zien op de historische plek van kamp Westerbork en binnenkort in het Herinneringscentrum.

Een van de geïdentificeerde passagiers, Marc Degen (80), was aanwezig tijdens de bijeenkomst in Kamp Westerbork. De heer Degen herkende zichzelf en zijn ouders op de filmstills. Hij ontving het eerste exemplaar van het boek uit handen van auteur Broersma. De vader van de kinderen Degen, Maurits, werd vermoord; hun moeder, Lena, overleefde de oorlog.

Restauratie Westerborkfilm

De film- en productiedocumenten zijn in 2017 opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register. Het unieke  beeldmateriaal, in bezit van het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, is daarna onderzocht, geselecteerd en zorgvuldig gerestaureerd in opdracht van Beeld en Geluid, met subsidie van de Rothschild Foundation Hanadiv Europe. Voor de restauratie zijn alle 23 filmblikken samengebracht en beoordeeld. Tussen deze blikken doken twee originele films op met beelden die vele malen scherper zijn dan de versie die tot dan toe werd gebruikt. Ook werd er één kort nieuw shot ontdekt. Alle unieke scènes van de hoogste kwaliteit zijn geselecteerd samengevoegd tot één geheel. Deze beelden zijn vervolgens in 4K resolutie gescand en door Haghefilm Digitaal deels handmatig, en deels met automatische software gerestaureerd. 

Bekijk hier de compilatie gerestaureerde Westerborkfilm.

Boek en identificering personen op filmbeelden

Auteurs Koert Broersma en Gerard Rossing schreven het boek Kamp Westerbork gefilmd. In dit boek worden eerdere conclusies tegen het licht gehouden. Mede dankzij de gerestaureerde beelden was het mogelijk om 13 personen te identificeren die met de transporten van 15 maart 1944 en 19 mei 1944 in Westerbork arriveerden of vanuit dit kamp werden gedeporteerd. Tijdens de persbijeenkomst presenteerden Broersma en Rossing vanochtend hun bevindingen.

In hun boek identificeren de auteurs meerdere mensen die op de filmbeelden uit 1944 te zien zijn. Eén van hen is het gezin Degen dat op 19 mei naar het concentratiekamp Bergen-Belsen werd gedeporteerd. Aan de hand van Duitse transportlijsten konden de namen van het echtpaar Degen en hun twee kinderen (Marcus, 1941) en Estella (1942) worden getraceerd.

Over de Westerborkfilm

De film bevat de enige uit de oorlog zelf stammende beelden van een nazi-doorgangskamp voor Joden, Sinti en Roma waaronder iconische scènes van een inkomend en uitgaand transport. Op het kampterrein zijn filmscènes te zien op de locatie waar Breslauer in 1944 met zijn filmcamera stond. 

Samenwerking

De tentoonstelling op het kampterrein is het eerste project rond de nieuwe gerestaureerde beelden, als onderdeel  van het meerjarige programma Westerbork, gevangen op film. In dit programma, dat tot doel heeft het verhaal van de Westerborkfilm in al zijn gedaantes te vertellen, werken samen: Beeld en Geluid, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het NIOD, Unesco Memory of the World Comité Nederland en het Nationaal Holocaust Museum i.o..

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL