Filmmakers weten schatkamer Beeld en Geluid steeds beter te vinden

Ze noemen me Baboe.jpg
  • jpg

In 2020 verschenen meerdere film- en televisieproducties die opvallend gebruik maakten van archiefmateriaal van onder meer Beeld en Geluid. Het onlangs verschenen Filmjaarboek 2020 wijdt dan ook een groot artikel aan hergebruik van de Beeld en Geluid-collectie. Het naslagwerk blikt terug op het afgelopen filmjaar en schreef een stuk over hoe filmmakers ‘de schatkamer van Beeld en Geluid’ steeds beter weten te vinden.

Van de 1001 archiefshots in de Gouden Kalf-winnende documentaire Ze noemen me Baboe (foto) en het creatieve en praktische archiefgebruik in de dramaserie Vliegende Hollanders tot en met de rol van Beeld en Geluid bij de restauratie van de belangwekkende Westerborkfilm. Filmjournalist Leo Bankersen sprak filmmakers, beeldresearchers en medewerkers van Beeld en Geluid over hoe beelden uit de collectie ingezet worden bij nieuwe producties.

 

Zo zegt kunstenaar Gyz La Rivière in het artikel ‘gek te zijn op archieven’. Hij vond het geweldig om samen met zijn editor beelden nieuw leven in te blazen in zijn manifest New Neapolis.

 

In het artikel wordt ook aandacht besteedt aan hoe een archief representatief moet blijven. Beelden zijn destijds mogelijk met andere bedoelingen gemaakt en de collectie kan onbedoeld lacunes bevatten. Archiveren is een dynamisch proces, zegt Beeld en Geluid-conservator Valentine Kuypers in het stuk. 

 

Lees het hele artikel.

 

Het Filmjaarboek 2020/2021 - Stichting Filmuitgaven, Amsterdam 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL