‘Radiograph of a Family’ wint Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2020

Radiograph of a Family hires.jpeg
  • jpeg

De documentaire Radiograph of a Family van Firouzeh Khosrovani heeft donderdag 26 november de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2020 gewonnen. Dat maakte de jury bekend tijdens de IDFA Award Ceremony die online werd uitgezonden. De documentaire Dormant van Natalia Labaké kreeg van de jury een bijzondere vermelding. Radiograph of a Family won tevens de IDFA Award voor Best Feature-Length Documentary.

 

De Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van € 5000 en een sculptuur. De jury voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame 2020 bestond uit Manuel Abramovich (filmmaker, kunstenaar), Daniela Currò (directeur Italian National Film Archive) en Gladys Joujou (editor).

 

Uit het juryrapport: “Films maken is altijd een manier om het publiek uit te nodigen om de wereld anders te zien en te interpreteren, of het nu archiefmateriaal of nieuw opgenomen beeldmateriaal betreft. [..] We vieren hoe alle films in deze selectie een nieuwe dialoog bieden tussen verleden, heden en toekomst.”

 

Radiograph of a Family - Firouzeh Khosrovani

De Iraanse filmmaker Firouzeh Khosrovani schetst aan de hand van foto’s en videomateriaal uit het familiearchief de kloof tussen haar seculiere, progressieve vader en haar traditionele, devote moslim moeder. De familiegeschiedenis is tegelijk een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

 

Uit het juryrapport: “Deze film maakt slim en subtiel gebruik van het archief om het verhaal te dienen: foto’s en bewegende beelden zijn niet louter de illustratie bij de voice-over, maar het ruwe materiaal van de vertelling.”

 

Lees meer: https://www.idfa.nl/nl/film/bf3462cb-b50e-4c7d-8f0e-7e72b47a964b/radiograph-of-a-family 

 

Dormant - Natalia Labaké (special mention)

Homevideo’s van zijn echtgenote tonen hoe de Argentijnse advocaat-politicus Labaké zich in de jaren 90 inzet voor de peronistische partij. Filmmaker en kleindochter Natalia richt in het heden de lens op de vrouwen in de familie. De afwisseling van beelden laat zien hoe de veronachtzaming van vrouwen toen, hun positie in de Argentijnse samenleving van nu beïnvloedt.

 

Uit het juryrapport: “Een reis door de tijd, een collage van familiefoto's die ons gidst om de wereld en de patriarchale machtsstructuren van de samenleving te heroverwegen vanuit een vrouwelijk perspectief.”

 

Lees meer: https://www.idfa.nl/nl/film/b29fbc93-2e30-4b33-9eb9-c84ba0f3b1c8/dormant 

 

Lees het volledige juryrapport van de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2020 hier: 

https://www.idfa.nl/en/info/jury-report-idfa-competition-for-creative-use-of-archive-2020

 

Voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2020 waren verder genomineerd: 

24h Sunset/Sunrise v2 (Dries Depoorter, Shishani Vranckx), Before the Dying of the Light (Ali Essafi), The Foundation Pit (Andrey Gryazev), Irradiated (Rithy Panh), MLK/FBI (Sam Pollard), Paris Calligrammes (Ulrike Ottinger), The Sky Is Red (Francina Carbonell), There Will Be No More Night (Éléonore Weber).

 

Samenwerking Beeld en Geluid en IDFA

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is sinds 2014 partner van IDFA. De samenwerking richt zich op het hergebruik van archiefmateriaal in documentaires. Beeld en Geluid is sponsor van IDFA Competition for Creative Use of Archive en naamgever van de de daaraan verbonden Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award. Ook is Beeld en Geluid host van de Industry Talk ReFrame the Archive. Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige documentaires en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele ondersteunende expertise daarbij kan spelen. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL