Lancering educatieve game Wartime Stories

Archiefmateriaal Tweede Wereldoorlog bewerkt tot interactieve audiovisuele ervaring


Samenvatting
Kies je voor de vrijheid van meningsuiting of de levens van je vrienden? In het vandaag gelanceerde Wartime Stories kom je voor dit soort waargebeurde dilemma's te staan. Het eerste level van deze educatieve documentaire game is nu gratis online te spelen en daarmee nemen de spelers deel aan de nationale competitie. Eind april beleeft deze een climax tijdens een bijzonder finale event bij Beeld en Geluid. Vanaf het nieuwe schooljaar wordt Wartime Stories onderdeel van een lespakket voor het voorgezet onderwijs.

Op 4 en 5 mei staan we zeventig jaar na dato stil bij de Tweede Wereldoorlog. In Wartime Stories kruipen jongeren in de huid van een journalist en gaan op zoek naar waargebeurde verhalen uit de oorlog. Zo worden persoonlijke verhalen opnieuw verteld en niet vergeten. Hierbij moet worden omgegaan met gevaar, gebrek aan informatie, loyaliteitsvragen en onzekerheid. De bronnen in de game zijn volledig gebaseerd op bestaande interviews en archiefmateriaal als foto's, video's, audio en tekstdocumenten. Al dit archiefmateriaal is verwerkt in nieuw beeldmateriaal waarin het verleden met het heden vervlochten is.

Het eerste level heeft betrekking op de oorlog aan het Oostfront en is nu gratis online te spelen op www.wartimestories.nl. De lancering van de competitie vindt officieel plaats op de middelbare scholen De Savornin Lohman en Alberdingk Thijm College te Hilversum (woensdag 11 maart), waar verscheidene klassen zullen deelnemen. Na het spelen van het level wordt gevraagd om in de eigen omgeving een verhaal over de Tweede Wereldoorlog te zoeken. Uit alle deelnemers worden 25 finalisten van 12 t/m 17 jaar worden geselecteerd voor een exclusieve finale eind april bij Beeld en Geluid. Daar worden de ingezonden verhalen tentoongesteld en krijgen de finalisten een nieuwe uitdaging voorgelegd in lijn met de game. De winnaar mag zich 'Wartime Stories journalist van het jaar' noemen en gaat naar huis met een nieuwe camera smartphone.

Vanaf het schooljaar 2015 - 2016 zal Wartime Stories onderdeel zijn van een lespakket voor Mens en Maatschappij, Geschiedenis voor de tweede en derde klas van vmbo, havo en vwo.

Gezamenlijk hebben de partijen Butch & Sundance Media, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk OorlogsbronnenUitgeverij Deviant en XNY Wartime Stories ontwikkeld. Dit innovatieve project is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Democratie en Media

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL