Archieven Drenthe en Friesland voegen zich bij Amateurfilm Platform

Website meer dan 300 historische homevideo’s rijker


Samenvatting
Het Drents Archief en het Fries Film Archief voegen samen meer dan 300 amateurfilms toe aan het Amateurfilm Platform, waar deze voor iedereen te bekijken zijn. Dit jaar zullen nog honderden films volgen. De twee archieven voegen zich bij het Amateurfilm Platform-collectief dat bestaat uit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Gronings AudioVisueel Archief en Stadsarchief Rotterdam.

Op amateurfilmplatform.nl zijn vele uren aan amateurfilms en –video’s te bekijken, maar ook door amateurfilmers zelf toe te voegen. Beeld en Geluid nam het initiatief voor het platform om samen met regionale partners de amateurfilmcollecties aan zoveel mogelijk mensen te kunnen tonen én om ‘nieuwe’ amateurfilms in te zamelen. Tussen 1980 en nu werd veel meer gefilmd dan in de 70 jaar daarvoor, maar slechts weinig van dat materiaal is voor de toekomst veilig gesteld in archieven.

Drents Archief

Onder de films die het Drents Archief nu online toegankelijk heeft gemaakt is een groot aantal opnames van zakenman en cineast J.W.L Adolfs aanwezig. Zijn ‘dorpsfilms’ geven een uniek beeld van het dagelijks leven in Drentse dorpjes in de jaren 50 en 60. Andere bijzonder registraties zijn die van een brand in de Sint Stephanuskerk in Meppel in 1965 en de bevrijding van Assen in 1945.

Het archief voegt in 2015 nog ruim 500 films aan het Amateurfilm Platform toe, waaronder bijvoorbeeld opnames van Klaas Nijmeijer, de ‘Bert Haanstra van Drenthe’, die allerlei ambachten in beeld bracht. Ook films over de TT in Assen behoren tot de selectie die op de planning staat om op amateurfilmplatform.nl te worden geüpload.

Fries Film Archief

Het Fries Film Archief heeft zo’n 50 uur amateurfilm met zeer uiteenlopende thema’s toegankelijk gemaakt op amateurfilmplatform.nl. Onder de pareltjes uit de collectie is het verslag van de Elfstedentocht in 1941, waar onder andere Werner Friedrich Ross, de plaatsvervanger van rijkscommissaris Seyss-Inquart, in te zien is. Ook de films van Douwe Bekema, die in de jaren 40 en 50 als missionaris in Brits Borneo opnames maakte, zijn bijzonder om te zien, net als een familiefilm van een vakantie op Ameland in 1936.

Het Fries Film Archief zal dit jaar het aantal amateurfilms uit zijn collectie op het platform verhogen tot zo’n 1000 stuks.

Het Amateurfilm Platform wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het Mondriaan Fonds

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL