12 miljoen voor digitale infrastructuur geesteswetenschappen

Samenvatting
CLARIAH, een consortium van onderzoeks- en erfgoedinstellingen, publieke organisaties en bedrijven ontvangt een NWO-subsidie van 12 miljoen euro voor het ontwikkelen van een digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen. Hiermee worden grote hoeveelheden data uit verschillende geesteswetenschappelijke disciplines aan elkaar gekoppeld en doorzoekbaar gemaakt. Zo wordt het mogelijk om grote discipline-overschrijdende vragen te onderzoeken over cultuur en maatschappelijke verandering.

Voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een belangrijke rol weggelegd binnen het deelgebied Mediastudies, één van de drie kerngebieden van CLARIAH. Mediawetenschappers gebruiken uiteenlopende bronnen tekst, beeld en geluid uit kranten, radio, televisie en andere (sociale) media als bronmateriaal voor hun onderzoek. Tot nu toe was het niet goed mogelijk om de toenemende hoeveelheid digitale data uit de afzonderlijke vakgebieden in samenhang te zien. Door de investering in CLARIAH kunnen nieuwe instrumenten ontwikkeld worden om diverse data te bevragen op betekenisvolle inhoud.

Johan Oomen, hoofd Research & Development bij Beeld en Geluid: “De afgelopen jaren hebben we een groot deel van onze historische collecties kunnen digitaliseren, en nieuwe producties stromen inmiddels geautomatiseerd het digitale archief in. Het verbinden van deze collecties met de digitale infrastructuur die CLARIAH ontwikkelt stelt mediawetenschappers in staat complexe onderzoeksvragen te stellen. Het vergroot tegelijkertijd de kennis over de collectie van Beeld en Geluid, kennis die we gebruiken bij het maken van nieuwe tentoonstellingen”.

Drie deelgebieden vervullen een voortrekkersrol in CLARIAH:

  • Sociaal-economische geschiedenis: Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (KNAW)
  • Taalkunde: Meertens Instituut (KNAW), Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit Nijmegen
  • Mediastudies: Universiteit van Amsterdam en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Naast de genoemde instellingen zal een groot aantal andere onderzoekers en instellingen uit de Geesteswetenschappen bij CLARIAH betrokken worden. 

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL