Beeld en Geluid intensiveert samenwerking met Wikipedia

Samenvatting
Sinds 2009 werkt Beeld en Geluid samen met de vrijwilligers van Wikimedia Nederland. Inmiddels worden enkele duizenden video's, geluid en foto's van Beeld en Geluid gebruikt ter illustratie bij Wikipedia artikelen. De succesvolle samenwerking wordt met de aanstelling van een GLAM-wiki coördinator bij Beeld en Geluid het komende jaar uitgebreid. Deze ambitieuze stap heeft tot doel om de collectie en kennis van Beeld en Geluid beschikbaar te stellen voor een groter publiek, en tegelijkertijd kennis over de collectie uit te breiden.

De GLAM-wiki coördinator (GLAM is de afkorting voor Galleries, Libraries, Archives, Museums) wordt aangesteld als onderdeel van het digitaliseringsprogrammaBeelden voor de Toekomst. Door dit programma kan archiefmateriaal eenvoudiger toegankelijk gesteld kan worden voor een breed publiek.Via kanalen als Teleblik, Open Beelden en YouTube zijn nu al duizenden items uit de Beeld en Geluid collecties online toegankelijk gemaakt. Beeld en Geluid heeft al veel kennis in huis over deze collecties met name vanuit mediahistorisch perspectief. Om deze kennis verder te vergroten werkt Beeld en Geluid samen met andere organisaties en externe experts. GLAM-Wiki coördinator Jesse de Vos: “Beeld en Geluid wil graag als partner optrekken met andere partijen om te ontdekken op welke manieren deze kennis op een duurzame manier vastgelegd en ontsloten kan worden in toegankelijke systemen. Wikimedia is daarbij een onmisbare partner. De missies van onze organisaties sluiten nauw op elkaar aan."

De afdeling Research and Development van Beeld en Geluid trekt al in veel projecten samen op met nationale en internationale partijen. De samenwerking van Beeld en Geluid met Wikimedia Nederland bestaat al sinds 2009, toen Beeld en Geluid als eerste archief ter wereld grootschalig videofragmenten ter beschikking stelde via Wikimedia Commons, de bronnenbank waarmee artikelen verrijkt worden met foto’s en andere mediabestanden.

Deze bestaande activiteiten van Beeld en Geluid worden uitgebreid. Daarnaast worden er komend jaar verschillende in het oog springende initiatieven ontplooid. Zo zullen er schrijfwedstrijden, zogenaamde edit-a-thons en workshops voor werknemers en andere geïnteresseerden uit het netwerk van Beeld en Geluid worden georganiseerd.

Ook andere belangrijke Nederlandse en internationale erfgoedinstellingen kiezen er voor om nauw samen te werken met de gemeenschap van Wikimedia. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het aanstellen van Wikipedians in Residence, actieve vrijwilligers die namens een instelling Wikipedia-gerelateerde activiteiten ontplooien. In Nederland zijn Wikipedians in Residence inmiddels in dienst bij onder andere de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief en de Stichting Academisch Erfgoed. Hiermee bevindt Nederland zich internationaal in de voorhoede van GLAM-wiki samenwerking.

Manager Research and Development Johan Oomen: "We gaan intensief samenwerken met onze collega-instellingen, en zo het bereik van gedigitaliseerde erfgoedbronnen verder vergroten. Wikipedia is de meest bezochte niet-commerciële bestemming op het Internet, dus de impact van samenwerking met de Wikipedia-community is enorm.”

Meer informatie over dit project is te lezen op de projectpagina.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL