Foto: Helen Meijer (manager Onderwijs bij Beeld & Geluid) en Gerben van Voorden (wethouder Onderwijs bij gemeente Hilversum) bij de lancering van Heel Hilversum Mediawijs met brugklassers van het Hilferstheemcollege. Foto: Paul Ridderhof.
Alle brugklassen in de gemeente Hilversum krijgen dit schooljaar (2024/2025) een mediawijsheid-workshop bij Beeld & Geluid. 1500 Brugklassers en hun docenten leren tijdens deze dag onder andere de technieken die influencers en nieuwsmakers gebruiken om mensen te beïnvloeden. Door deze technieken te herkennen kunnen jongeren beter onderscheid maken tussen desinformatie en betrouwbare informatie.
Het programma 'Heel Hilversum Mediawijs' is een unieke samenwerking tussen de gemeente en Beeld & Geluid. Hiermee is Hilversum de eerste stad in Nederland waar alle brugklassen het komende jaar getraind worden in mediawijsheid. Het programma, ontwikkeld in het kader van de viering van 600 jaar Hilversum, werd donderdag geopend door 6 brugklassen van het Hilfertsheemcollege uit Hilversum.
Wethouder Gerben van Voorden (Onderwijs): "Het is zo belangrijk om jongeren te leren hoe desinformatie tot stand komt en hoe je via sociale media beïnvloed kan worden. We weten allemaal dat nepnieuws bestaat, maar het direct herkennen is vaak moeilijker dan je denkt. Een antenne hiervoor ontwikkelen is cruciaal voor onze samenleving. Mediawijze leerlingen zijn minder gevoelig voor polariserende eenzijdige berichten. En juist bij Beeld & Geluid hebben ze alle expertise om dit voor elkaar te krijgen."
Helen Meijer, manager Onderwijs bij Beeld & Geluid: "Dankzij de inzet van Gemeente Hilversum worden alle Hilversumse brugklassers vanaf nu een stuk mediawijzer. De jongeren leren bij Beeld & Geluid o.a. hoe nieuws gemaakt wordt door journalisten en hoe dit verschilt van het nieuws dat influencers brengen. Daardoor nemen zij beter geïnformeerd deel aan online en offline gesprekken en begrijpen zij de waarde van media voor de democratie. Samen streven wij ernaar om Hilversum te laten uitgroeien tot de meest mediawijze gemeente van Nederland."
Hilversum wordt gezien als dé mediastad van Nederland, dus is dit de eerste stad waar alle brugklassers deze mediaworkshops kunnen volgen. Samen met scholen heeft Beeld & Geluid per school een passend programma ontwikkeld. Ze volgen een workshop over desinformatie, influencing of filterbubbels waarin ze de mechanismen achter online media leren herkennen die hen beïnvloeden, zogenaamde ‘prebunking’. Als mensen opzettelijk een klein beetje nepnieuws krijgen voorgeschoteld, voorzien van een factcheck, zullen ze, tegen de tijd dat ze gelijksoortig nepnieuws elders tegenkomen, eerder snappen dat het niet klopt. Deze methode is ontwikkeld door Cambridge University en blijkt beter te werken dan het zogenaamde debunking: voorbeelden geven van nepnieuws.
Daarnaast brengen de leerlingen een bezoek aan het interactieve Mediamuseum, waar ze de invloed van media op hen ontdekken, en andersom. Ook docenten krijgen de kans om zich bij te laten scholen en leren hoe ze het audiovisueel archief van Beeld & Geluid inzetten om hun lessen te verrijken en aan te sluiten op de belevingswereld van hun leerlingen.
Dankzij de steun van de gemeente kan Beeld & Geluid het aanbod optimaal laten aansluiten op het onderwijs in Hilversum om thema's als polarisatie, persvrijheid en online veiligheid te bespreken. Zo wordt actief (digitaal) burgerschap aangemoedigd en leren jongeren reflecteren op de wisselwerking tussen mens, media en maatschappij.
Van YouTube en televisie tot Instagram en TikTok: media zijn overal en spelen een grote rol in het leven van jongeren. Daarom is Beeld & Geluid Onderwijs er als gids en ontmoetingsplek voor leerkrachten en docenten om aan de slag te gaan met mediawijsheid, digitale geletterdheid en burgerschap. Met een actueel en interactief aanbod helpt Beeld & Geluid docenten op weg: van Mediaworkshops en het Mediamuseum tot Digitaal Lesmateriaal boordevol media uit het archief.
Meer foto's van de feestelijke bekendmaking van de samenwerking tussen Beeld & Geluid en gemeente Hilversum zijn hier te vinden.
Contactgegevens
Kopieer link
https://nieuws.beeldengeluid.nl/245226-beeld-geluid-en-gemeente-hilversum-maken-brugklassers-mediawijsGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Beeld & Geluid en Bibliotheek Den Haag maken Haagse scholieren mediawijzer
Beeld & Geluid en Bibliotheek Den Haag slaan de handen ineen om leerlingen in de Hofstad mediawijzer te maken. Met de samenwerkingsovereenkomst gaat Beeld & Geluid voor ten minste het komende jaar ...
Minister Bruins maakt onderwijstalenten van 2024 bekend bij Beeld & Geluid
Aan de vooravond van de Nationale Onderwijsweek 2024 zijn in Beeld & Geluid de Nationale Onderwijstalenten bekendgemaakt. Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikte de prijzen...
Beeld & Geluid zet samenwerking op met Bibliotheek Den Haag
Beeld & Geluid en Bibliotheek Den Haag starten samenwerking om mediawijsheid workshops naar het onderwijs in Den Haag te brengen. Eerste workshops starten na de zomervakantie in de Centrale Bibliot...
Anti-racisme serie Uit de kramp wordt lesmateriaal voor scholieren
Beeld & Geluid lanceert lesmateriaal over de serie 'Uit de kramp' voor scholieren, in samenwerking met KRO-NCRV, Schooltv en het Wereldmuseum.