Beeld & Geluid organiseert Game Jam als onderdeel van het Europese EPIC-WE project

Game Jams pb EPIC WE.png
  • png

In het weekend van 13 & 14 april komen jongeren samen bij Beeld & Geluid om game prototypes te ontwerpen tijdens een zogeheten game jam. Het evenement is onderdeel van het EPIC-WE project, dat jongeren stimuleert om te reflecteren op Europese culturele waarden, zoals vrijheid, democratie en erfgoed. Het is de eerste van in totaal vier game jams die worden georganiseerd in Hilversum.

 

Binnen het project worden innovatie ‘hubs’ ingericht (in Denemarken, Nederland en Portugal), waarin publieke en private partijen samenwerken. Samen met de Hogeschool van Amsterdam en Dropstuff Media vormt Beeld & Geluid de ‘Hilversum Hub’ binnen het project.  De Hilversum hub zal de deuren openen om jongeren tussen de 20 en 24 jaar, met een achtergrond variërend van ICT, Multimedia Design tot Media Studies, te verwelkomen. Tijdens de game jam werken zij een weekend lang in zeven groepen aan game prototypes rondom maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, cancel culture, media bias of racisme en het koloniale verleden. 

 

Beeld & Geluid zal in het weekend van 13 en 14 april ook fungeren als 'speelplaats'; deelnemers worden aangemoedigd om inspiratie te halen uit het vorig jaar geopende Mediamuseum dat bomvol gamification en audiovisueel materiaal zit. Aan het eind van het weekend zal ieder game prototype beoordeeld worden door een jury bestaande uit experts uit de gamewereld. Na afloop van het project zullen twee game prototypes gerealiseerd worden tot een echte game.

 

De inzichten die tijdens de game jams zijn opgedaan worden omgezet naar een model dat vervolgens aangeboden wordt aan andere organisaties die zelfstandig game jams willen organiseren.

De gamecultuur heeft een enorme economische en sociale impact. En net als film, muziek, mediakunst, social media en VR zijn games onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de audiovisuele cultuur. Om deze reden archiveert Beeld & Geluid al bijna tien jaar computergames. In de EPIC-WE game jams worden jongeren uitgedaagd game prototypes te ontwikkelen, waarbij erfgoedcollecties als inspiratie dienen. Dit bevordert de creativiteit, teamwork en technische vaardigheden van de deelnemers.Tegelijkertijd onderzoeken we hoe erfgoedinstellingen, met hun expertise en collecties, kunnen bijdragen aan het innovatieve vermogen van de Nederlandse gamesector. Johan Oomen, hoofd Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid. 

EPIC-WE ontvangt steun uit het Horizon Europe onderzoeksprogramma van de Europese Commissie.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL