Sem van der Wal en Robin van Lonkhuijsen winnen Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar 2023

Nieuwsfoto 2023.png
  • png

De juryprijs voor de Nieuwsfoto van 2023 is gewonnen door Sem van der Wal met een foto van Dilan Yeşilgöz, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Geert Wilders en Mona Keijzer. Het is volgens de jury de foto die de politieke aardverschuiving en de belangrijkste gebeurtenis van het jaar het best verbeeldt. De publieksprijs voor de beste Nieuwsfoto van het Jaar gaat naar Pim Ras met zijn foto van de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel, na het behalen van het landskampioenschap. Deze en andere genomineerde foto's zijn vanaf 1 februari te zien in een speciale tentoonstelling bij Beeld & Geluid in Den Haag.


De juryprijs voor de Sportfoto van het Jaar is voor Robin van Lonkhuijsen voor een foto van Sifan Hassan, na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest. De publieksprijs voor de Sportfoto van 2023 gaat naar Tom Bode voor zijn foto van Lutsharel Geertruida, na zijn winnende doelpunt in de Klassieker tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA.


De winnende foto’s tonen het vermogen van deze vakfotografen om beslissende momenten vast te leggen, van euforie tot vertwijfeling. Ze tekenen een jaar van onverwachte valpartijen en verrassende winnaars, zowel in de sport als in de politiek. Tjeerd de Boer, directeur van Stichting Nieuwsfoto


Alle winnaars krijgen een prijs ter waarde van 5000 euro. Bijna 13.000 mensen stemden voor de publieksprijzen. De jury, onder leiding van voormalig nieuwslezer en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (Nieuwsfoto) en NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen - Nieberg (Sportfoto), had de keuze uit ruim 350 foto’s van meer dan 90 fotografen.


Tot en met 29 januari worden in het Atrium van het Stadhuis de honderd beste foto’s tentoongesteld. De twintig genomineerde foto’s zijn daarna nog tot en met 14 april te bekijken bij Beeld & Geluid in Den Haag.


De verkiezing van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Nieuwsfoto en mede is mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Nederlandse Loterij, Sony, Cameraland, DPG Media, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP).

Sportfoto 2023.png
  • png

Winnaar sportfoto van het jaar: foto door Robin van Lonkhuijsen

Publiekprijs nieuws Pim Ras.png
  • png

Winnaar publieksprijs Nieuwsfoto van het jaar: foto door Pim Ras

Publieksprijs sport Tom Bode.png
  • png

Winnaar publieksprijs Sportfoto van het jaar: foto door Tom Bode

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL