Beeld & Geluid viert 100 jaar 16mm-film: een eeuw van beeldverhalen

mediacafe-16mm-film_0.jpg
  • jpg

Beeld & Geluid staat komende maand uitgebreid stil bij een jubileum. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het 16mm-filmformaat werd geïntroduceerd. Met de komst van het 16mm-filmformaat in 1923 werd het voor mensen mogelijk om hun dagelijkse leven vast te leggen. De 16mm-camera’s waren handzamer en betaalbaarder dan professionele camera’s en werden daarmee de voorloper van de camcorder. Beeld & Geluid organiseert in september een aantal Mediacafés over 16mm-film.

Op vrijdagavond 15 september is het Mediacafé te bezoeken bij Beeld & Geluid Den Haag en op zondagmiddag 17 september bij Beeld & Geluid Hilversum, geleid door conservator Valentine Kuypers. Daarnaast vindt op dinsdagavond 26 september een speciale editie van hetzelfde Mediacafé plaats bij Bibliotheek Neude in Utrecht tijdens het Nederlands Filmfestival, geleid door conservator Bas Agterberg.

Naast het gebruik door amateurfilmers, werden vanaf de jaren 50 en 60 de handzame 16mm-camera’s ook meer en meer gebruikt voor opnames van televisiereportages en documentaires. Het stelde makers in staat om ter plaatse verslag te doen en dicht bij het onderwerp te filmen. Zo kwam je als kijker bij de mensen thuis en kregen we te zien hoe de ander leefde. Dat concept werd in de loop der jaren veelvuldig gebruikt door makers als Frans Bromet en Michiel van Erp en bij een programma als Man Bijt Hond.

Vertoning documentaire en rondleiding

Tijdens de verschillende Mediacafés vertellen de conservatoren van Beeld & Geluid meer over de geschiedenis van 16mm-film en de belangrijke rol die het filmformaat heeft gespeeld in de ontwikkeling van (het opnemen van) film. Bij de sessies op 15 en 17 september wordt de documentaire Mensen van goede wil (KRO 1969, regie Hans Koekoek) getoond. Op 26 september komt een aflevering uit de documentaireserie Allemaal tuig (IKON 1981, regie Ben Sombogaart) aan bod. De serie speelt zich af in Utrecht en volgt de opgepakte leden van een jeugdbende.

Naast het Mediacafé kun je op zondagmiddag 17 september bij Beeld & Hilversum ook rondleidingen volgen door het departement Digitalisering. Hierbij geven experts uitleg over het digitaliseringsproces van verschillende mediavormen als film en audio.

Kaarten voor het mediacafé over 16mm op 15 september in Den Haag en 17 september in Hilversum zijn te koop via de website van Beeld & Geluid. Via de site van het Nederlands Film Festival is het mogelijk om kaarten te kopen voor het Mediacafé van 26 september in Utrecht.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL