UNESCO benoemt De Digitale Stad tot Memory of the World

DDS krijgt toekenning UNESCO Memory of the World.jpeg
  • jpeg

UNESCO heeft De Digitale Stad (DDS) toegevoegd aan het internationale Memory of the World Register. DDS werd in 1994 in Amsterdam opgericht als een van de eerste online-gemeenschappen ter wereld, gebouwd op publieke waarden en onderhouden door een actieve community. Beeld & Geluid beheert een belangrijk deel van het DDS-archief.

De benoeming van De Digitale Stad op deze prestigieuze lijst is een unieke mijlpaal voor digitale cultuur in de wereld. Dit is het allereerste digital born erfgoed op deze lijst. Op 23 mei bezoekt de Nederlandse UNESCO commissie de Waag in Amsterdam om de benoeming officieel te maken.

In de virtuele stad konden gebruikers via chatrooms communiceren, hun eigen virtuele huizen bouwen en deelnemen aan online evenementen en activiteiten. Het vormde de basis en inspiratie voor vele andere online netwerken hierna. De Digitale Stad was wereldwijd een van de eerste publieke toegangsportalen tot het internet. 

Het is enorm waardevol dat we uit het begin van het publieksinternet juist dit kwetsbare digitale erfgoed hebben weten te behouden. Als UNESCO is het belangrijk om hier erkenning voor te geven. In nog geen 30 jaar was DDS bijna tot de kleitabletten van het digitale erfgoed verworden. Mede dankzij de cruciale webarcheologie die nodig was om dit erfgoed te bewaren, is het nu veilig gesteld voor de toekomst Martin Berendse, voorzitter van het Memory of the World-comité Nederland.

DDS was een baanbrekend initiatief dat de manier waarop we communiceren en samenwerken online blijvend heeft veranderd. In 2001 werd De Digitale Stad gesloten, maar de impact ervan is nog steeds voelbaar. 

Dat De Digitale Stad als eerste digitale publieke ruimte en sociaal media platform door UNESCO is geselecteerd als mondiaal werelderfgoed is een grote erkenning voor het belang van sociale bewegingen en kunstenaars in de ontwikkeling van het internet. Het laat zien dat het internet een digitale publieke ruimte kan zijn en dat we daar sterk in moeten investeren Marleen Stikker, initiatiefnemer en voormalig ‘burgemeester’ van De Digitale Stad en directeur van Waag Futurelab
Links: Johan Oomen (Hoofd Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid).jpeg
  • jpeg

Links: Johan Oomen, hoofd Onderzoek & Erfgoed bij Beeld & Geluid

Beheer van het DDS-archief

Het DDS-archief wordt beheerd door drie partijen. Bij de KB nationale bibliotheek zijn de belangrijkste DDS-pagina’s bewaard en in het depot van Amsterdam Museum staat de hardware opgeslagen en in de vaste collectie is een replica van de interface te bewonderen. Bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid zijn onder meer de smart tv-uitzendingen opgeslagen. In deze uitzendingen werden voor het eerst verschillende media en interactie gecombineerd.

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen hard gewerkt aan het duurzaam opslaan van het DDS-archief, in al zijn aspecten. Het was vooral een enorme uitdaging om de virtuele omgeving te reconstrueren en de digitale files te preserveren. Door de erkenning door UNESCO krijgt het belang van born-digital erfgoed nog meer aandacht en waardering. Dit is van essentieel belang, gezien de complexiteit en kwetsbaarheid van het materiaal. Johan Oomen, hoofd Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid

Memory of the World Register

Het Memory of the World Register werd in 1992 opgericht door UNESCO. Het doel is waardevolle archieven, bibliotheekcollecties en individuele werken te conserveren en beschermen tegen verwaarlozing, verval of soms zelfs moedwillige vernietiging. De lijst bevat onder meer de Declaration of the Rights of Man and of the Citizen, de archieven van de Verenigde Naties en het dagboek van Anne Frank. In 2017 is de Westerborkfilm uit de collectie van Beeld & Geluid en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register. In totaal zijn nu twintig items die geheel of gedeeltelijk uit Nederland afkomstig zijn opgenomen in het register.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL