Beeld & Geluid lanceert OnderwijsApp

Beeld & Geluid lanceert met trots de OnderwijsApp, een app die onderwijsgroepen een speciale reis biedt door het pas geopende Mediamuseum in Hilversum. Aan leerlingen van scholengemeenschap Huizermaat donderdagmiddag de eer om af te trappen: het is de eerste schoolklas die het museum bezoekt met de OnderwijsApp.

Foto: Paul Ridderhof.jpg
  • jpg

Foto: Paul Ridderhof, Studio Gemini

De vwo-klas van het Huizermaat in Huizen krijgt als eerste groep het Mediawijsheid-certificaat. Tijdens een bezoek aan Beeld & Geluid leren leerlingen over de gemedialiseerde wereld waarin ze opgroeien. Zo is het klassenuitje niet alleen leuk, maar lopen de scholieren ook mediawijzer het gebouw uit.

De OnderwijsApp

De Beeld & Geluid OnderwijsApp stelt groepjes leerlingen in staat het Mediamuseum zelfstandig te ontdekken en biedt educatieve verdieping en ondersteuning. Studio Kloek ontwikkelde de app, die iedere leerling een unieke ervaring geeft en kan aansluiten op de Mediaworkshops van Beeld & Geluid Onderwijs. Heeft een klas net de workshop Fake News gevolgd? Dan stuurt de app leerlingen naar exhibits over de betrouwbaarheid van nieuws. De app past bovendien het taalgebruik aan op basis van het onderwijsjaar en -niveau en weet precies welke exhibits in het museum vrij zijn, waardoor een bezoek zonder oponthoud mogelijk is.

Het is ons gelukt om een complex, technisch proces (het managen van alle groepen door de ruimte) op een speelse manier, heel natuurlijk aan te laten voelen. Daar zijn we best trots op. Studio Kloek, maker van de OnderwijsApp
OnderwijsApp - Avatar Glitch.png
  • png
OnderwijsApp - routing.png
  • png
press3.png
  • png

Ontmoet Glitch

In de OnderwijsApp ontmoeten leerlingen Glitch, een avatar die overweldigd is door alle langskomende media. Glitch ziet namelijk veel moois maar ook veel lelijks en weet niet wat te vertrouwen en hoe te reageren. Al chattende met de avatar volgen de leerlingen een route langs de exhibits in vijf museumzones (Delen, Informeren, Verkopen, Vertellen, Spelen) en helpen zij Glitch een plek in de wereld van media te vinden. De OnderwijsApp en de exhibits raken aan de belevingswereld van de leerlingen: van influencers tot het wel/niet delen van toegestuurde video's, er komt van alles voorbij. Glitch zet de leerlingen in de chat aan het denken, waardoor ze spelenderwijs mediawijzer worden. Welke invloed hebben media op hen en welke invloed hebben zij op media?

Enthousiaste testklassen

Om de functionaliteiten en verhaallijn te testen bij de doelgroep, werd de OnderwijsApp de afgelopen maanden volop getest. En dat leverde lovende reacties op. De eerste testklas gaf de app het rapportcijfer 7.7, de tweede een 8.4. Een greep uit de enthousiaste reacties van de leerlingen die kwamen testen. 

  • “Het voelde alsof ik er een nieuwe vriend bij had!”
  • “Verslaggever zijn was heel erg leuk! Met de microfoon en alles.”
  • “We konden antwoorden zoals we dat zelf ook zouden doen.”

Informatie

Meer weten over een bezoek aan het Mediamuseum met een onderwijsgroep of het volgen van een mediawijsheidworkshop? Ga dan naar onze website.

Noot voor de redactie

Heeft u interesse in een rondleiding door het Mediamuseum? Wilt u meer horen over de totstandkoming van de OnderwijsApp? Wij ontvangen u graag. Neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden. Beeldmateriaal? Foto’s van het Mediamuseum en de OnderwijsApp zijn te downloaden vanuit onze perskit

Over de makers

Studio Kloek ontwikkelt educatieve, interactieve media voor kinderen. De beleving van de eindgebruiker staat hier centraal. Met verhalende, dynamische interactie en frisse ontwerpen trekken zij de gebruiker op een speelse manier ‘de toepassing in’.

Over Beeld & Geluid Onderwijs

Beeld & Geluid Onderwijs gaat over leren mét en leren óver media en is er voor leerkrachten en docenten die voorop willen lopen in digitale geletterdheid en burgerschap. De actuele en interactieve Mediaworkshops geven leerlingen en studenten inzicht in de wereld van (nep)nieuws en desinformatie, influencers, journalistiek en pers, memes en filterbubbels. Zo ontdekken zij hoe media werkt en worden zij media- en nieuwswijzer. De Onderwijs Mediacollectie beeldengeluidopschool.nl bevat ruim 165.000 programmatitels om lessen leuker en beter te maken. Om docenten op weg te helpen, maakt Beeld & Geluid Onderwijs kant-en-klaar digitaal lesmateriaal wat gratis te gebruiken is.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL