WAIVE: van archief naar de dansvloer met kunstmatige intelligentie

waive-promo-image.jpg
  • jpg

Tijdens Museumnacht Amsterdam op 5 november a.s. brengen Beeld & Geluid en Thunderboom Records een wereldprimeur door kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten om archiefmateriaal naar de dansvloer te brengen. DJ's draaien back-to-back met een AI-systeem en co-creëren een nooit eerder vertoonde liveshow. 

 

WAIVE is een AI-systeem waarmee unieke samples, beats en visuals worden gemaakt die zijn gebaseerd op archiefmateriaal. Een algoritme analyseert de geluidsarchieven van Beeld & Geluid op muzikale potentie en zet deze om in muzikale input voor muzikanten.

 

Het gebruik van AI in creatieve processen is de laatste maanden een verhit punt van discussie. Kan een computer echt kunst maken, en willen we dat? In muzikale processen zijn veel muzikanten bang dat computers een groot deel van de menselijke creatieve expressie zullen overnemen. “WAIVE is geen autonoom systeem dat er voor zorgt dat muzikanten zonder werk komen te zitten”, vertellen Max Tiel en Joost de Boo van Thunderboom Records. “Integendeel. We zorgen ervoor dat de AI de DJ’s voorziet van creatieve input die zij in hun live shows kunnen toepassen.”

 

Tijdens Museumnacht Amsterdam kunnen bezoekers in De Waag genieten van de WAIVE live show. Ook is er de mogelijkheid om zelf muziek te maken met WAIVE. Er is een AI-silent disco ingericht waarbij je de kans krijgt om samen met je vrienden te dansen op AI-gegenereerde beats. 

 

Museumnacht is op 5 november 2022. De liveshow in de Waag vindt plaats van 19.00 tot 22.00. Zie ook: https://cms.museumnacht.amsterdam/programma/111/djen-met-ai

 

Na Museumnacht zal WAIVE publiek beschikbaar worden gesteld op www.waive.studio

 

WAIVE is tot stand gekomen met ondersteuning van het Mondriaan Fonds. 

 

Beeld & Geluid en AI

Beeld & Geluid is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten waarbij AI wordt ingezet om erfgoedcollecties beter en breder toegankelijk te maken, zoals AI4MEDIA, Polifonia en de CLARIAH Media Suite. Bij al deze initiatieven werken we samen met uiteenlopende partners zoals universiteiten, musea, bibliotheken en kennisinstellingen. Ook heeft Beeld & Geluid een centrale rol binnen samenwerkingsprogramma's zoals de Nederlandse AI Coalitie, CulturalAI en het AI, Media & Democracy Lab. Op deze manieren dragen we bij aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis over de verantwoorde inzet van kunstmatige intelligentie binnen de culturele en creatieve industrie. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL