Beeld & Geluid viert analoge film tijdens Leiden Shorts Film Festival

Crafted Beeld & Geluid.png
  • png

Beeld & Geluid, Leiden European City of Science en Leiden Shorts Film Festival nodigen filmliefhebbers uit om de kunst van analoge film te vieren tijdens Tactile Memory - The Revival of Analogue Filmmaking op zaterdag 11 juni 2022. Het evenement bestaat uit twee sessies: een workshop waar kennis over analoge film wordt gedeeld en verduurzaamd en een paneldiscussie met filmmakers en Beeld & Geluid conservator Wytze Koppelman.

Twee creatieve sessies

Tijdens het evenement laten filmmakers Luciënne Venner en Thanasis Trouboukis ons fragmenten zien uit hun films Silent Heat en Under the Lake. Samen met Beeld & Geluid conservator Wytze Koppelman, gaan zij in gesprek over de creatieve keuzes voor analoge film in hun werken, de opleving van het principe in de huidige digitale wereld en de enorme collectie van analoog materiaal in de archieven van Beeld & Geluid.  Naast filmliefhebbers worden studenten uit het veld uitgenodigd om deel te nemen aan een ‘crash course’ Wikipedia pagina’s bewerken. Hoe kunnen we samen huidige Wikipedia pagina’s over analoge film updaten met meer uitgebreide en diverse informatie en deze verrijken met beeld- en videomateriaal? 

Schrijf je gratis in voor de paneldiscussie met Luciënne, Thanasis en Wytze en/of de Wikipedia workshop op zaterdag 11 juni. 

De kunst van analoge film

Met het Tactile memory evenement belichten Beeld & Geluid en partners de kunst van analoge film. Hoewel de vorm van filmen niet meer veelvuldig wordt gebruikt in het huidige digitale tijdperk, blijkt het principe in de laatste jaren toch weer populair. Zo wordt gesteld dat analoge film meer ‘ziel heeft doordat de audio voller klinkt, de beelden natuurlijker bewegen en de gruizige filmkorrel een bepaalde laag van schoonheid toevoegt.

De audiovisuele collectie van Beeld & Geluid bevat veel materiaal van vóór het digitale tijdperk: films in blikken, audio op magneetband of cassettes en vele verschillende videoformaten. Het gaat om ruim 1.3 miljoen unieke titels, waarbij elke titel vaak meer dan één analoge drager heeft. Ieder jaar wordt door schenkingen meer analoog materiaal in de collectie opgenomen.

Het Tactile memory evenement is een officiele ‘side-event’ van het New European Bauhaus Festival en vindt plaats tijdens het Leiden Shorts Film Festival.

CRAFTED

Het Tactile memory evenement is een initiatief van het CRAFTED project waarvoor Beeld & Geluid de curatoriële en engagement activiteiten onder haar hoede neemt. CRAFTED beoogt de overdracht van Europese ambachten aan toekomstige generaties te ondersteunen door het samenbrengen, verrijken en promoten van materieel ambachtelijk erfgoed en het behoud van immateriële vaardigheden en kennis van ambachtslieden en vaklieden. 

New European Bauhaus

New European Bauhaus (NEB) is een creatief en interdisciplinair initiatief, dat een ontmoetingsplaats creëert om toekomstige manieren van leven te ontwerpen, gelegen op het kruispunt van kunst, cultuur, sociale integratie, wetenschap en technologie. Beeld & Geluid is partner van het NEB initiatief en draagt daarmee bij aan een duurzame, inclusieve en mooie toekomst met haar kennis en kunde over audiovisueel materiaal.

Tactile Memory.png
  • png

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL