Staatssecretaris Digitalisering volgt BENEDMO in strijd tegen desinformatie

Stas Van Huffelen bijeenkomst BENEDMO.jpeg
  • jpeg

Van factchecking tot mediawijsheid. Binnen de Vlaams - Nederlandse samenwerking BENEDMO, zetten verschillende organisaties zich in tegen desinformatie. De staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen bezocht Beeld & Geluid Den Haag om kennis te nemen van het project en inzicht te krijgen in de pluriforme aanpak van desinformatie.

Desinformatie heeft de afgelopen jaren veel schade aangericht, zowel in het buitenland als in de Nederlandse samenleving. De coronacrisis heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld en de verspreiding van nepnieuws in een stroomversnelling gebracht. Tijdens het bezoek van staatssecretaris Van Huffelen op 11 mei bij Beeld & Geluid Den Haag, gingen de Nederlandse partners binnen de samenwerking in op de kansen die BENEDMO biedt. Zo brengt het platform de vele actoren die zich bezighouden met desinformatie bijeen en is uitwisseling van kennis en technieken met desinformatie-hubs in andere landen makkelijker. 

Samenwerken van groot belang

De Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Bellingcat, ANP, Netwerk Mediawijsheid en Beeld & Geluid, de Nederlandse partners van het Vlaams-Nederlandse initiatief, waren bij de bijeenkomst aanwezig. Tijdens de rondetafelgesprekken werd gediscussieerd over de hiaten in onderzoek en beleid, en de rol van de overheid hierin. Het consortium deed een oproep tot holistisch samenwerken, waarin diverse disciplines, wetenschapsdomeinen en ministeries elkaar moeten vinden. Daarnaast werd uitgebreid gesproken over de complexiteit van financiering van factchecks en de rol van overheid en platforms. 

'Er zijn diverse initiatieven om desinformatie te beperken, maar er blijken ook nog veel hiaten in onder andere kennis. Het is daarom fijn dat ook  staatssecretaris Van Huffelen het belang van samenwerking tussen verschillende vakgebieden en partijen voor dit complexe probleem onderschrijft,’ aldus Johan Oomen, projectcoördinator BENEDMO.

BENEDMO bij Beeld en Geluid

Beeld & Geluid is coördinator van het project, en zorgt ervoor dat de projectresultaten hun weg vinden naar het internationale netwerk. Ook werkt Beeld en Geluid intensief samen met Netwerk Mediawijsheid bij het ontwikkelen van workshops gericht op journalisten en andere mediaprofessionals en met wetenschappers en developers bij het incorporeren van factchecking tools in de CLARIAH onderzoeksinfrastructuur voor de geestes- en sociale wetenschappen en voor onderzoeksjournalistiek.

Over BENEDMO

Meer weten over de activiteiten van BENEDMO? Bekijk dan de website of word lid van het expertnetwerk. Voor én door de netwerkleden worden er kwalitatief hoogstaande trainingen, workshops, netwerksessies en congressen georganiseerd, om de laatste inzichten, trends en relevante (nieuwe) tools te delen. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL