Beeld en Geluid partner van twee nieuwe innovatielabs

Collectie netwerk.JPG
  • JPG
Collectie netwerk.JPG

Beeld en Geluid is sinds januari partner van twee nieuwe innovatielabs: Living Lab Open Cultuurdata en AI, Media & Democracy Lab. Uit open calls van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, CLICKNL en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) zijn de innovatielabs waar Beeld en Geluid aan bijdraagt een van de ontvangers van subsidies. De innovatielabs stimuleren onder andere AI-toepassingen die de democratische functie van media versterken en ontwikkelen en onderzoeken open source voorzieningen. 

Living Lab Open Cultuurdata

In het project Living Lab Open Cultuurdata adresseren Beeld en Geluid, PublicSpaces, NPO en Waag gezamenlijke uitdagingen, waaronder het ontbreken van een open standaard voor metadata in het culturele veld, bedoeld voor het zoeken en archiveren van digitale culturele content. Daarbij heeft het lab speciale aandacht voor het gebruikers- en publieksperspectief. Het lab houdt zich verder bezig met de ontwikkeling van open source voorzieningen. Deze moeten het voor culturele instellingen zoals Beeld en Geluid mogelijk maken om hun digitale aanbod te koppelen aan bestaande publieke distributiekanalen. 

AI, Media & Democracy ELSA Lab

Vijf projecten zijn gehonoreerd voor het NWA-call ‘Mensgerichte AI voor een inclusieve samenleving – naar een ecosysteem van vertrouwen’. Het AI, Media & Democracy ELSA Lab onderzoekt de impact van AI op de democratische functie van media. Het doel van het Lab is het stimuleren van innovatieve AI-toepassingen die de democratische functie van media zullen versterken. Er wordt naast Beeld en Geluid, ook samengewerkt met journalisten, mediaprofessionals, designers, burgers, collega-onderzoekers en publieke en maatschappelijke partners.

“Deze subsidie stelt ons in staat om samen met onze partners te onderzoeken hoe AI een rol kan spelen in de democratische en onafhankelijke rol van de media, de publieke sfeer en burgers die zich willen informeren. Met het AI, Media & Democracy Lab kunnen we onze bijdrage leveren aan onafhankelijke innovatie, maar ook aan het vormen van een visie op de toekomst van de media in onze digitale maatschappij,” aldus prof. dr. Natali Helberger, universiteitshoogleraar Law and Digital Technology aan de UvA en medeoprichter van het AI, Media & Democracy Lab.

Over Innovatielabs, waar Living Lab Open Cultuurdata onderdeel van is

Het programma Innovatielabs geeft een impuls aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en ­CLICKNL voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW.

Over ELSA Labs

De ELSA Labs (ELSA: ‘Ethical, Legal and Societal Aspects’) zijn co-creatieve omgevingen waar interdisciplinair en met elkaar samenhangend onderzoek wordt gedaan naar verschillende technologische en  economische uitdagingen waar we als samenleving voor gesteld worden. Het lab is onderdeel van het door NWO en Nederlandse AI Coalitie gelanceerde NWA-onderzoeksprogramma ‘Artificiële Intelligentie: Mensgerichte Artificiële Intelligentie (AI) voor een inclusieve samenleving – naar een ecosysteem van vertrouwen’ gelanceerd. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL