Europeana XX: Subtitle-a-thon Uitdaging Amsterdam

Subtitel-a-thon_afbeedling.png
  • png

Van 26 september tot en met 2 oktober 2021 is de Europeana XX: Subtitle-a-thon Uitdaging Amsterdam. Tijdens deze week maken deelnemers ondertitelingen om gezamenlijk Het Verleden te Ondertitelen en te Vertalen voor de Toekomst.

De Subtitle-a-thons zijn vier sprint-achtige online evenementen georganiseerd door Het  Deutsches Filminstitut & Filmmuseum - DFF (Duitsland), Het Instituto Luce Cinecittà (Italie), Het National Film Archive - Audiovisual Institute - FINA (Poland) en, Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze worden op verschillende tijdstippen georganiseerd in verschillende steden in Europa. De eerste twee waren in Warschau en Frankfurt. De derde is in Amsterdam. De vierde vindt plaats in Rome.

Tijdens de evenementen werken mensen met verschillende taalvaardigheden samen aan een gemeenschappelijk doel: verschillende ondertitelingen maken en toevoegen aan fragmenten van de media archieven uit verschillende Europese collecties.

Het kick-off event van de subtitle-a-thon Amsterdam vindt plaats op zondag, 26 september om 15:00. Het is onderdeel van de activiteiten verbonden aan de Europese Dag van Talen. De uitdaging eindigt met een afsluitend evenement op zaterdag, 2 oktober om 17:00.

AV-erfgoed breder beschikbaar maken

Het doel van het Amsterdamse initiatief is om audiovisueel materiaal toegankelijk te maken voor een meertalig publiek en om AV-erfgoed breder beschikbaar te maken. Door dit evenement worden de Europese nationale talen ook gepromoot en discussies over de waarde van taal gestimuleerd. Op deze manier wordt de belangstelling van lokale gemeenschappen voor 20e-eeuws cultureel erfgoed vergroot.

Deelnemers worden uitgenodigd om individueel te werken, met behulp van een gespecialiseerde mediaspeler met een ondertiteling editor, om het beschikbare audiovisuele materiaal te ondertitelen. De winnaars van de Europeana XX Subtitle-a-thon Uitdaging Amsterdam ontvangen online prijzen en alle deelnemers ontvangen een deelnamecertificaat.

Aanmelden

Doe je ook mee? Aanmelden kan tot een dag van te voren op: www.subtitleathon.eu.

Europeana XX: Century of Change

Europeana XX: Subtitle-a-thon Uitdaging Amsterdam wordt gehost door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in het kader van Europeana XX: Century of Change, een project gefinancierd door de EU gericht op het ontsluiten van 20e-eeuwse digitale erfgoedcollecties, waarbij de veranderingen die Europa hebben gevormd en nog steeds een impact hebben op onze wereld en ons leven vandaag de dag worden benadrukt.

Om de impact te maximaliseren worden de evenementen georganiseerd in samenwerking met EUNIC - European Union National Institutes for Culture en het Leiden University Centre for Linguistics.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL