Digitaal archief Beeld en Geluid ontvangt internationaal keurmerk Core Trust Seal

CoreTrustSeal-logo2.jpg
  • jpg

Op donderdag 18 december werd het Core Trust Seal (CTS) toegekend aan het digitale archief van Beeld en Geluid voor de komende drie jaar. Dit internationale keurmerk ontvangen digitale archieven die hebben bewezen ‘betrouwbaar’ te zijn en hun bedrijfsvoering aantoonbaar op orde hebben. Beeld en Geluid kreeg eerder in 2016 als eerste audiovisuele archief ter wereld al het Data Seal of Approval (DSA), de voorloper van CTS.

 

De volledige Beeld en Geluid applicatie is te lezen op: https://www.coretrustseal.org/wp-content/uploads/2020/12/Netherlands-Institute-for-Sound-and-Vision.pdf

 

Over het Core Trust Seal kenmerk

Het CTS-keurmerk is ontstaan uit een samenwerking tussen DSA en WDS (World Data System of the International Science Council). De certificatie eisen zijn opgenomen in een universele catalogus die de belangrijkste kenmerken van betrouwbare dataopslagplaatsen definieert. Een gecertificeerd digitaal archief of ‘repository’ dient te voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden op het gebied van digitaal objectmanagement, rechtenmanagement, systemen, beveiliging, deskundigheid van de medewerkers, vertrouwelijkheid van de data, toegang en zoeken en digitale duurzaamheid. Wereldwijd hebben 104 archieven en data-centra het CTS-keurmerk. In Nederland beschikken naast Beeld en Geluid ook DANS, het IISG en het Nationaal Archief over een certificaat.  

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL