Inward Outward brengt eerste publicatie uit over kolonialisme, identiteit en ras binnen audiovisuele archieven

InwardOutward2021_Hero.png
  • png

Eerder dit jaar, op 24 en 25 januari 2020, vond de eerste editie van het Inward Outward symposium plaats. Naar aanleiding van deze eerste editie en de komende tweede editie (april 2021), brengt Inward Outward een publicatie uit over kolonialisme, identiteit en ras binnen audiovisuele archieven. Inward Outward is geïnitieerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies (KITLV) en Beeld en Geluid, met steun van het Onderzoekscentrum voor Materiële Cultuur (RCMC).

 

In de 80 pagina’s tellende, gratis digitale publicatie worden discussies die in januari 2020 aan het licht kwamen verder uitgediept. De discussies onderzoeken kolonialisme, identiteit en ras en de mogelijkheid tot het de-koloniseren van geluids- en beeldcollecties, gekeken naar zaken als archiefpraktijken en artistieke benaderingen. Het document is tot stand gekomen met bijdragen van de diverse sprekers van Inward Outward 2020 en wordt gezien als waardevolle toevoeging voor toekomstige gesprekken.

 

Dr. Esther Captain, historicus en senior onderzoeker bij het Royal Netherlands Institute for Southeast Asian and Caribbean Studies in Leiden: "We moeten denken aan onze verantwoording en verantwoordelijkheid ten opzichte van audiovisuele archieven, maar ook aan onze medeplichtigheid aan het in stand houden van de bestaande machtsverhoudingen binnen deze archieven. Voor geluidsarchieven roept dit de volgende vragen op: Zijn we in staat en bereid om te luisteren, en naar wie luisteren we? Voor beeldarchieven: Wie en wat zien we en wie of wat ontbreekt er? Hoe kijken we en hoe kaderen we? En wat zijn de technische aspecten, de fijne kneepjes van de archiefpraktijk, die gewelddadige, racistische beelden en framing in stand houden?” 

 

Download de gratis publicatie:  Inward Outward, Critical Archival Engagements with Sounds and Films of Coloniality: A Publication of the 2020 Inward Outward Symposium.

 

Over Inward Outward

Inward Outward is geïnitieerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en wordt ondersteund door het Research Center voor Material Culture. Inward Outward brengt archiefmedewerkers, kunstenaars, academici en onderzoekers samen om de status van audiovisuele archieven te onderzoeken als het gaat om vraagstukken rondom kolonialiteit, identiteit en ras.

 

De tweede editie van Inward Outward vindt plaats in april 2021. De voorbereidingen voor het symposium zijn in volle gang. In december 2020 volgt een Call for Presentations met de vraag naar interessante bijdragen.

 

Meer informatie: www.inwardoutward.nl.  

 

Over de publicatie

Voor vragen of opmerkingen over de publicatie:  inwardoutward@beeldengeluid.nl.

 

Met bijdragen van: Sadiah Boonstra (University of Melbourne/Curator Public Programs Asia TOPA), Andrea Zarza Canova (British Library), Esther Captain (KITLV), Brecht Declercq (meeemoo, Vlaams Instituut voor Archivering), Moira van Dijk (IISG), David Frohnapfel, Tao Leigh Goffe (Cornell University), Charissa Granger (Erasmus Universiteit Rotterdam), Matthias De Groof, Clemens Gütl (Phonogrammarchiv of the Austrian Academy of Sciences), Gerda Jansen Hendriks (NTR Nederlandse Publieke Televisie), Wigbertson Julian Isenia (UvA/Amsterdam School for Cultural Analysis, Sebastian Jackson (Harvard University), Jonas Van Mulder (KADOC), Leila Musson (IISG), Jeftha Pattikawa (Verloren Banden), Elif Rongen-Kaynakçi (Eye Filmmuseum), Eliza Steinbock (Leiden University Centre for the Arts in Society), Deborah Thomas (University of Pennsylvania), en Eef Vermeij (IISG).

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL