Nuria Giménez wint Found Footage Award op International Film Festival Rotterdam

My Mexican Bretzel - Nuria Gimenez.png
  • png

De Spaanse filmmaker Nuria Giménez ontving vrijdag 31 januari tijdens de Award Ceremony van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de Found Footage Award voor haar eerste lange film My Mexican Bretzel. De Found Footage Award (€2.500,-), gesponsord door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, wordt uitgereikt aan de filmmaker die op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van archiefmateriaal.

 

Juryrapport

De jury bestond uit Maike Mia Höhne (filmmaker en artistiek directeur van Hamburg International Short Film Festival), Mike Hoolboom (filmmaker, in 2019 genomineerd voor de Found Footage Award) en Hans van den Berg (researcher bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).

Juryrapport: “De film overdonderde ons met zijn unieke gebruik van geluid, zijn luxueuze ruimtelijkheid en zijn moedige omarming van stilte. De Kodachrome-home video’s zijn prachtig geschoten, als door een professionele amateur: gedetailleerd, precies en met steeds weer de juiste framing. Maar bovenal was het het literaire script – vol leugens en eenzaamheid, liefdesverdriet en dood – dat ons door dit reisverslag van verlangens loodste, tot aan de allerlaatste verrassende plotwending die zich pas tijdens de aftiteling voltrekt.”

 

Over My Mexican Bretzel

In My Mexican Bretzel (Spanje, 2019, 72 minuten) worden dagboekfragmenten van Vivian en zorgvuldig gemonteerde home movies van haar man Léon gecombineerd tot een verhaal over hun glamoureuze leven. Abstract beeldmateriaal verbeeldt daarnaast haar angsten, heimelijke verlangens en kwellende dromen. De kijker wordt gemanipuleerd, maar pas aan het einde blijkt in welke mate. 

Nuria Giménez (1976, Spanje) studeerde onder meer Journalistiek en Documentaire. Via seminars en masterclasses ontwikkelde ze zich tot filmmaker. In 2017 maakte zij haar eerst korte documentaire: Kafeneio. My Mexican Bretzel is haar eerste lange film. 

Info en trailer: https://iffr.com/nl/2020/films/my-mexican-bretzel

Meer over de Found Footage Award: https://iffr.com/en/found-footage-award

Beeld en Geluid is officieel partner van het International Film Festival Rotterdam. Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige films en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele, ondersteunende expertise daarbij kan spelen.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL