Oeuvre rechtbanktekenaar Chris Roodbeen in collectie Beeld en Geluid

Chris Roodbeen tekeningen.JPG
  • JPG
Chris Roodbeen tekeningen.JPG

De collectie rechtbanktekeningen van Beeld en Geluid breidt zich uit. Op maandag 1 juli 2019 ontving het instituut meer dan een paar duizend exemplaren uit handen van de erven van de in 2017 overleden rechtbanktekenaar Chris Roodbeen. Het is de grootste schenking van rechtbanktekeningen uit de geschiedenis van Beeld en Geluid. 

Rechtbanktekeningen Beeld en Geluid

Sinds de fusie met het Persmuseum in 2017 beschikt Beeld en Geluid over rechtbanktekeningen van Eppo Doeve, Ies Spreekmeester en Eddy Samson. De schenking van Roodbeens oeuvre is meer dan een belangrijke aanvulling hierop. Beeld en Geluid zet dankzij deze schenking een serieuze stap in het veiligstellen en beschikbaar maken van een intrigerend journalistiek genre voor zowel mediamakers en onderzoekers, als het algemene publiek. 

Chris Roodbeen

Chris Roodbeen was ruim 45 jaar rechtbanktekenaar, aanvankelijk bij de Haagsche Courant en het ANP, en sinds 1981 voor De Telegraaf. Voor die krant maakte hij ook veel illustraties, onder andere bij de Mr. Raab-columns van Max Moszkowicz. Roodbeen versloeg geruchtmakende processen zoals die tegen Willem Holleeder, Lucia de B. en de Bende van Venlo en verzorgde daarnaast jarenlang spotprenten voor Elseviers Magazine. Zijn werk werd eerder al met veel succes tentoongesteld in De Kunsthal in Rotterdam. Als illustrator en ontwerper was hij verder werkzaam in de reclame, het boekenvak en de tijdschriftenbranche. Generaties leerlingen leerden Duits aan de hand van een boek dat Roodbeen illustreerde. 

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL