Genderneutraal van tekenaar Djanko wint Junior Inktspotprijs 2018

Paul Ridderhof 7feb19 (2417).jpg
  • jpg

Hilversum, 7 februari 2019. Vandaag werd in Beeld en Geluid de Junior Inktspotprijs (JIp) uitgereikt aan tekenaar Djanko. Zijn tekening Genderneutraal, gepubliceerd op Zone5300.nl en Civismundi.nl, werd door leerlingen van het voortgezet onderwijs uitgeroepen tot de beste politieke spotprent van 2018. De Junior Inktspotprijs, het kleine broertje van de Inktspotprijs, wordt gekozen door middelbare scholieren en uitgereikt aan de cartoonist met de beste politieke tekening van het afgelopen politieke jaar.

Tekenaar Djanko was ‘flabbergasted’: ‘goh, onverwacht maar een mooie eer. Toen ik de prent aan mijn buurvrouw liet zien, moest zij direct lachen dus toen dacht ik al dat hij wel grappig moest zijn.’ Het is niet eerste keer dat Djanko in de prijzen valt. Hij ging er eerder ook al met de Junior Inktspotprijs 2005 vandoor.

Je moet kunnen zijn wie je wil zijn

Uit de beoordelingsformulieren van de leerlingen blijkt dat de winnende spotprent het onderwerp genderneutraliteit op een ludieke manier aankaart en je toch aan het denken zet. ‘Je moet kunnen zijn wie je zelf wil zijn’, ‘het onderwerp is erg komisch afgebeeld, ik begreep hem direct’ en ‘de tekening geeft op een grappige manier weer dat er geen gender bestaat’ is een greep uit de enthousiaste reacties.

Serieus grappig

De Junior Inktspotprijs is in het leven geroepen om leerlingen op een speelse en mediawijze manier kennis te laten maken met maatschappelijke of politieke vraagstukken. De uitreiking van de prijs vindt dit jaar plaats voorafgaand aan de opening van de nieuwe tentoonstelling Serieus grappigover de grenzen van satire. Beeld en Geluid heeft ongeveer tienduizend spotprenten in de perscollectie die een mooi overzicht bieden van de geschiedenis van satire in de pers. Met de Junior Inktspotprijs laat Beeld en Geluid zien dat deze vorm van satire nog altijd springlevend is, ook onder jongeren.

De Junior Inktspotprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Pers & Prent. De tentoonstelling Serieus grappig is van vrijdag 8 februari tot en met zondag 15 september te zien.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL