180912VINDHETUIT[870X336]A.jpg
  • jpg

VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem

Paleis Soestdijk en Beeld en Geluid presenteren samen nieuwe tentoonstelling

Paleis Soestdijk opent op vrijdag 5 oktober aanstaande, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zijn deuren voor de tentoonstelling ‘VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem’. Een familietentoonstelling waar de bezoeker kan ontdekken waar ons kleine land groot in is en waar hij wordt uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan en de uitvinder in zichzelf te vinden. Vooraanstaande vernieuwers door de jaren heen, zoals Boyan Slat (Ocean Cleanup), Henk Ovink (Watergezant) en Wubbo Ockels, laten bezoekers ervaren wat een innovatie meer maakt dan alleen een goed idee. Thema’s waar Nederland in excelleert worden op een verrassende manier en in een bijzondere omgeving belicht, namelijk in de kelder van het paleis waar de bezoeker nu zelf deuren mag openen die altijd voor het publiek gesloten zijn gebleven.

Vier thema’s waarin Nederland uitblinkt, staan centraal: Watermanagement, Energie & Duurzaamheid, Agricultuur & Voeding en Gezondheid & Levenswetenschappen. Aan de hand van uniek beeldmateriaal uit het archief van Beeld en Geluid met commentaar van presentatrice Astrid Kersseboom van het NOS-Journaal, worden innovatieve Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen uitgelicht. Dit beeldmateriaal, van bijvoorbeeld de ontwikkeling van de kunstnier, landbouwinnovaties of de recyclingindustrie, is in verschillende (audiovisuele) installaties te zien. Daarnaast worden bezoekers uitgenodigd zelf aan de slag te gaan als innovator. De bezoekers met de beste vindingen mogen onder begeleiding van de Nederlandse Orde van Uitvinders, hun vinding verder doorontwikkelen.

Met deze tentoonstelling gaat het paleis weer een stukje verder open. Nu gaat het om een reeks kelders die nog nooit toegankelijk waren voor het publiek. Samen met Beeld en Geluid laten wij hier een voorproefje zien van het nieuwe Paleis Soestdijk. Het is fantastisch dat gerenommeerde partijen zoals het Prinses Máxima Centrum, Ocean Cleanup en Rijkswaterstaat hier samen met ons het verhaal willen vertellen van landgenoten die de wereld beter maken. Floris de Gelder, algemeen directeur Paleis Soestdijk
Wij zijn ongelooflijk trots dat wij met onze collectie mogen bijdragen aan deze bijzondere tentoonstelling op een van de mooiste en tot de verbeelding sprekende plekken in Nederland. Wij zijn ervan overtuigd dat de bijzondere verhalen van onze eigen helden de bezoekers zullen boeien én inspireren.   Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur Beeld en Geluid

Naast bovengenoemde vernieuwers en Astrid Kersseboom, hebben ook de volgende organisaties hun bijdrage geleverd aan deze bijzondere tentoonstelling: The Ocean Cleanup, Prinses Máxima Centrum, Rijkswaterstaat, Eosta, Ioniqa, Rijkdienst van Ondernemend Nederland, Protix, de Nederlandse Orde van Uitvinders en Octrooicentrum Nederland.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL