GfK draagt archief kijk- en luistercijfers over aan Beeld en Geluid

Hilversum, maandag 17 september

Vandaag draagt marktonderzoeksinstituut GfK haar archief met kijk- en luistercijfers over aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het betreft de kijkcijfers uit de periode 1967-2001 en luistercijfers uit de periode 1967-2011.

Van links naar rechts Eppo van Nispen tot Sevenaer (Beeld en Geluid), Julia Noordegraaf (UvA) en Liesbeth Nekkers (GfK).jpg
  • jpg

GfK voert al sinds 1967 onderzoek uit naar het kijk- en luistergedrag van de Nederlandse bevolking. Het kijk- en luisterarchief biedt een schat aan informatie voor historische onderzoek en is een verrijking van de Beeld en Geluid collectie.

Kijk- en luistercijfers uit de periode 1967-1995 zijn op papier gerapporteerd, de periode daarna is digitaal beschikbaar. Beeld en Geluid werkt samen met CLARIAH, de onderzoek infrastructuur voor onderzoekers in de Geesteswetenschappen, om alle papieren cijfers te digitaliseren en voor onderzoekers beschikbaar te maken.

Voor het archiveren van de kijk- en luistercijfers uit de periode na 2001 (TV) en na 2011 (radio) wordt momenteel overlegd met de Stichting Kijkonderzoek (SKO) en de Stichting Nationaal LuisterOnderzoek (NLO).

Over GfK

GfK legt de verbinding tussen data en wetenschap. Innovatieve onderzoeksmethoden geven antwoord op belangrijke kernvragen over consumenten, markten, merken en media – nu en in de toekomst. Als onderzoeks- en analyse partner, belooft GfK haar klanten over de hele wereld “Growth from Knowledge”. Voor meer informatie bezoek www.gfk.com/nl of volg GfK op Twitter: https://twitter.com/GfK_nl.

Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur; een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor zowel particulieren als professionals. Het instituut duidt actuele ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij vanuit media historisch perspectief. Dat doet het vanuit zijn collectie, als mediamuseum, als kennisinstituut en als onderwijspartner. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Zo levert het instituut een relevante bijdrage aan een open mediacultuur die hoort bij een vrije samenleving.

Over CLARIAH

Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities (CLARIAH) is een gedistribueerde onderzoeksinfrastructuur voor de geestes- en sociale wetenschappen. Onderzoekers hebben via de CLARIAH-infrastructuur toegang tot grote verzamelingen digitale data en tot innovatieve en gebruiksvriendelijke applicaties voor de verwerking van deze data. Zowel de data als de applicaties worden duurzaam beheerd, zodat ze ook in de toekomst van nut kunnen zijn voor wetenschappers: van letterkundigen, historici en archeologen tot taalkundigen, spraaktechnologieën en mediawetenschappers.

De overdracht van de kijk- en luistercijfers wordt ondertekend.jpg
  • jpg
Van links naar rechts Eppo van Nispen tot Sevenaer (Beeld en Geluid), Julia Noordegraaf (UvA) en Liesbeth Nekkers (GfK).jpg
  • jpg

Contactpersonen

Jennemiek Leijssen

Corporate Communicatiemanager (Beeld en Geluid)

T 06 - 51577014

E jleijssen@beeldengeluid.nl

Liesbeth Nekkers 

Media Measurement (GfK)

T 06 - 29475684

E liesbeth.nekkers@gfk.com

Amanda Martin

Public Relations (GfK)

T +44 7919 624 688

E amanda.martin@gfk.com

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL