Persoonlijke collectie presentatrice Sonja Barend naar Beeld en Geluid

Bijzondere brieven, foto’s en tijdsdocumenten maken deel uit van de schenking

Presentatrice Sonja Barend schenkt haar persoonlijke televisie- en knipselarchief aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Zij verscheen ruim veertig jaar op de Nederlandse televisie. Barend begon haar carrière in 1966 als omroepster bij de NTS, maar kreeg al snel haar eigen talkshow bij de VARA. Door haar betrokken manier van interviewen en soms gewaagde onderwerpen verwierf zij grote bekendheid en was zij decennialang een buitengewoon geliefde televisiepersoonlijkheid.

Foto: Studio Kastermans
  • jpg
Foto: Studio Kastermans

Met deze schenking neemt Beeld en Geluid een verrassende verzameling tijdsdocumenten op in de collectie. Het archief bestaat uit persoonlijke foto’s en papieren - ook over haar werk en leven in Israël, waarvoor zij kort haar Nederlandse televisiecarrière onderbrak - brieven van schrijvers, programmamakers en politici, omroepinformatie, krantenknipsels en memorabilia. Barend kreeg stapels post, brieven van bewonderaars, maar ook van kritische en verontwaardigde kijkers. Zij verzamelde al deze documenten en plakte dit grotendeels zelf, met lijm en plakband, in een kleurrijke verzameling albums en notitieschriften, voorzien van jaartallen en handgeschreven onderschriften.

Binnen de schenking valt ook de Ere Zilveren Nipkowschijf, een onderscheiding die zij samen met televisieregisseur Ellen Blazer kreeg in 2007 voor hun gezamenlijke oeuvre. Barend is vooral bekend van programma’s als Sonja’s goed nieuws show, Sonja op Maandag en Barend & Witteman.

  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL