Nominaties Journalist van het Jaar 2017 bekend

Het beeld voor Journalist van het Jaar 2017
  • jpg
Het beeld voor Journalist van het Jaar 2017

De nominaties voor de titel Journalist van het Jaar 2017 zijn bekend: Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haije van het Dagblad van het Noorden, de Volkskrant-journalisten Maud Effting en Willem Feenstra en Follow The Money-journalisten Kim van Keken en Eric Smit. Op 8 februari maakt de jury van de prijs de winnaars bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beeld en Geluid.

Juryvoorzitter en hoofdredacteur van Villamedia, Dolf Rogmans: ‘Wij zijn erg blij met alle genomineerden. Op onze longlist stonden ruim 30 journalistieke projecten. Het laat zien dat goede journalistiek in Nederland geen uitzondering is. En met de genomineerden hebben we drie kanshebbers geselecteerd die dat onderstrepen’.

De onderzoeksredactie van het Dagblad van het Noorden krijgt de nominatie voor het project Het Verdwenen Groningen. Daarmee brengt de redactie in kaart hoeveel boerderijen, huizen en andere gebouwen door de gevolgen van de gaswinning verloren gaan. Het is een meerjarig project dat ook als basis dienst voor verder journalistiek onderzoek.

Maud Effting en Willem Feenstra publiceerden afgelopen jaar over seksuele intimidatie in de sport en bij Defensie. In beide gevallen hadden de publicaties grote impact en werden ze door het duo met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgeschreven.

Kim van Keken en Eric Smit onderzochten de handel en wandel van VVD-voorzitter Henry Keizer. Zij legde bloot hoe de inmiddels afgetreden VVD-voorzitter zichzelf verrijkte bij de overname van een crematiebedrijf.

De jury van Villamedia’s Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia aangevuld met de adviesraad waarin Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van der Ham, en Tonie van Ringelestijn zitting hebben.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikt de prijs uit. Eerdere prijswinnaars waren Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de documentaireserie Schuldig, Nieuwsuur-journalist Bas Haan, buitenlandcorrespondent Olaf Koens, De Correspondent-oprichter Rob Wijnberg, oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

Tijdens de feestelijke bekendmaking van De Journalist van het Jaar wordt ook de Villamedia Afstudeerprijs uitgereikt. De winnaar daarvan wordt in de loop van januari bekend gemaakt.

Villamedia’s Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum en het​ Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL