Expertlezingen, documentaires en Top 2000 Café bij Beeld en Geluid in december

Er is veel te doen bij Beeld en Geluid in december. In navolging op de tentoonstelling Nieuws of Nonsens wordt er weer een nieuwe expertlezing georganiseerd (gratis voor studenten). Ook zijn er vertoningen van de beste Nederlandse IDFA-documentaires van dit jaar en staat het Top 2000 Café weer bij Beeld en Geluid.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • jpg
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Expertlezing

Vrijdag 8 december | 15.30 - 17.00 uur | gratis op vertoon van studentenkaart, Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart

In het kader van de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck programmeert Beeld en Geluid maandelijks een expertlezing van een uur, waarin een gerenommeerde (onderzoeks)journalist de werking van de journalistiek en nieuwsmedia analyseert. Elke journalist zoomt in op zijn of haar eigen onderzoeksgebied.

Onderzoeksjournalist Ellen de Vries praat in de expertlezing van vrijdag 8 december over de rol van de Nederlandse media in de recente geschiedenis van Suriname in de periode van militaire overheersing. In deze tijd nam rebellenleider en politicus Ronnie Brunswijk, met steun van het Surinaams verzet in Nederland, het op tegen legerleider Desi Bouterse en Nederland. Onlangs verscheen het boek Mediastrijd om Suriname – Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars, van De Vries, ook over dit onderwerp.

Best of IDFA's Dutch Docs

Zondag 10 december | 13.00 - 16.30 uur | gratis op vertoon van Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart

Op zondag 10 december vertoont Beeld en Geluid twee topdocumentaires van het IDFA, gevolgd door een Q&A met één van de makers. Te zien zijn Instant Dreams van Willem Baptist en Garden of Life van Marco Niemeijer. Beide filmmakers deden mee aan de competitie voor de IDFA Award for Dutch Documentary, een award waar Beeld en Geluid zich dit jaar voor de vierde keer aan verbond.

In Instant Dream volgen kijkers de levensloop van de Polaroidcamera en kunnen ze stilstaan bij de betekenis van dit revolutionaire apparaat met de kennis van het digitale tijdperk waarin we nu leven. Garden of Life toont de wereld van Leo, die lijdt aan Alzheimer. Ooit reisde de nu 82-jarige man samen met zijn echtgenote Riet naar onbekende oorden. Maar sinds de eerste tekenen van zijn ziekte, verkiest de schoonvader van de filmmaker zijn achtertuin boven iedere andere plek.

Top 2000 Café

25 december t/m 31 december

Tussen Kerst en Oud & Nieuw wordt de NPO Radio 2 Top 2000 weer uitgezonden vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid. Luisteraars kunnen hier live meegenieten van het programma. De Top 2000 start op 25 december. Tickets zijn online al uitverkocht, maar tijdens het event zelf zijn er gewoon weer kaarten aan deur verkrijgbaar. Kijk voor meer info op www.beeldengeluid.nl/top2000.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL