Beeld en Geluid viert Maand van de Geschiedenis in oktober

In oktober zijn er bij Beeld en Geluid veel activiteiten die aansluiten op de Maand van de Geschiedenis, een initiatief van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Honderden culturele organisaties door het hele land houden deze maand evenementen rondom het thema Geluk.

Aether Live Afbeelding.jpg
  • jpg

Het Gelukscollege met Herman Pleij

Zondag 15 oktober | 14.00 – 15.30 uur

Gratis te bezoeken met Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-KAART!

Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, schreef het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Bij Beeld en Geluid spreekt hij over het geluk en ongeluk dat de massamedia in ons leven hebben gebracht. Net als bij zijn televisieoptredens (o.a. bij DWDD), neemt Pleij je, aan de hand van persoonlijke verhalen en aansprekende fragmenten, mee terug in de tijd. Ook de allereerste televisie van Philips, ‘’Het Hondenhok’’, zal hierbij aan bod komen. Vanaf dit najaar is deze TV een vast onderdeel van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem.

25 jaar OVT – live bij Beeld en Geluid

Zondag 22 oktober | 9.30 – 12.00 uur

Toegang gratis, plaatsen beperkt beschikbaar

Op 22 oktober komt de jubileumuitzending Onvoltooid Verleden Tijd (OVT) bestaat 25 jaar live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist het historische radioprogramma OVT terug naar geboortejaar 1992. OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden. Daarnaast wagen historici zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden?

Wil je live bij deze feestelijke uitzending zijn? Meld je aan door een mail te sturen naar ovtlive@vpro.nl. De toegang is gratis, maar plaatsen zijn beperkt beschikbaar. Zorg dat je uiterlijk om 9.30 uur aanwezig bent.

Aether Live: talkshow over mediastad Hilversum

Donderdag 12 oktober | 15.30 – 17.00 uur

Gratis te bezoeken met Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-KAART!

Ook het omroepverleden van Hilversum heeft een plekje in de Maand van de Geschiedenis. Op 12 oktober vindt dan ook de derde editie van Aether Live plaats, een talkshow van kwartaalblad Aether (over de geschiedenis van de omroep en de fonografie). Deze editie vertelt Erik van Veen over Walhalla Symfonie, het KRO-radioprogramma uit de jaren ’80 vol elektronische muziek. Wim Bekkers, van 2000 tot 2016 directeur van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), gaat in op de achtergronden en historie van Kijkwijzer. Mediahistoricus Bas Agterberg zal met verder ingaan op het fenomeen fake news en daarmee vooruitblikken op de tentoonstelling Nieuws of Nonsens, die 2 november voor publiek geopend wordt.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Media Parkboulevard 1, Hilversum

035-6775555

www.beeldengeluid.nl

Aether Live
  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL