Nieuw online platform over hedendaagse klassieke componisten

Archief Beeld en Geluid ingezet voor nieuw project over klassieke muziek

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid neemt deel aan het project Music in Movement (MiM), waarin vier Europese hedendaagse klassieke componisten in de schijnwerpers worden gezet. Een selectie van het werk van de Nederlandse componist Louis Andriessen is nu te raadplegen op www.musicinmovement.eu.

www.musicinmovement.eu
  • png
www.musicinmovement.eu

De portal laat de invloed zien van vier componisten uit het Europese muzikale landschap van de 20e en 21e eeuw; Louis Andriessen (1939, Nederland), Pierre Boulez (1925-2016, Frankrijk), Arvo Pärt (1935, Estland) en Kazimierz Serocki (1922-1981, Polen). Deze componisten worden uitgelicht op de website door de ontwikkeling van hedendaagse klassieke muziek op nieuwe en innovatieve manier te tonen. Dit gebeurt via toegankelijke thema's, zoals filmmuziek en jazz-invloeden. Bezoekers kunnen grasduinen door o.a. biografieën, muziekstukken, archiefmateriaal, manuscripten en foto’s. Het project, dat de eerste versie van de portal oplevert, ambieert uit te breiden naar meerdere Europese landen in de toekomst.

 

Louis Andriessen: ‘’Ik beschouw de veiligstelling van de archieven veruit als de belangrijkste poot van Beeld en Geluid. Helaas wordt in Nederland door de politiek aangedrongen op het afschaffen van de cultuur. Daarbij zijn de zeer waardevolle archieven een gewilde prooi. Een van de beste manieren om de wereld en de kunst te begrijpen is je te verdiepen in de geschiedenis. De ware vooruitgang in het artistieke denken ontstaat uit de kennis van het verleden. Daarom ondersteun ik van harte het streven om de archieven via deze website zichtbaar én hoorbaar te maken.’’

 

De portal bevat tevens educatief materiaal, een online quiz en nieuw ontwikkelde tools die de relaties tussen de vier persoonlijkheden weergeeft. Alhoewel muziek voor zichzelf spreekt, deelt een aantal internationale bekendheden ook hun visies, reflecties en anekdotes in relatie tot de componisten, waaronder Björk, Steve Reich, Kronos Quartet, Jerzy Hoffman en Jaap Drupsteen.

Het project wordt gerealiseerd door vier vooraanstaande instituten op het gebied van behoud en toegankelijk maken van het cultureel erfgoed - Beeld en Geluid, het Nationale Film Archief - Audiovisuele Instituut in Poland (FINA), het Franse Audiovisuele Institute (INA) en Arvo Pärt Centre in Estland. Twee creatieve bureaus – Rytm Interactive (PL) en Frontwise (NL) – zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de online omgeving.

Music in Movement wordt mede mogelijk gemaakt door de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten van het Mondriaan Fonds.

Bezoek de website via: http://musicinmovement.eu/, of volg ons via Facebook: /musicinmove en Twitter: @musicinmove.

Contact voor de media:

Lizzy Komen (Projectleider Research & Development), Beeld en Geluid

E: lkomen@beeldengeluid.nl

T: +31 (0) 35 - 6771747

Algemeen contactadres: info@musicinmovement.eu

  • jpg
  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL