Afbeelding Amsterdam Museum
  • jpg
Afbeelding Amsterdam Museum

Webarcheologieproject De Digitale Stad wint Digital Preservation Award

Het webarcheologieproject De Digitale Stad herleeft, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Amsterdam Museum, de Waag Society en UvA ontving gisteren in Londen de felbegeerde internationale Digital Preservation Award.

De Digitale Stad herleeft won deze prestigieuze award op het gebied van ‘Safeguarding the Digital Legacy’, oftewel het veiligstellen van ons (bedreigde) digitale erfgoed. In 1994 begon het internet-pioniersproject en werd de oudste virtuele gemeenschap in Nederland, De Digitale Stad (DDS), gelanceerd. Het webarcheologieproject reconstrueert deze eerste virtuele gemeenschap van Nederland en stelt deze veilig voor de toekomst. Aan de duurzame bewaring van De Digitale Stad wordt gewerkt in de case study Aansluiting van DDS op het Netwerk Digitaal Erfgoed. De andere kanshebbers waren ‘Preserving Ireland’s Social and Cultural Record’ (DRI) en ‘Preserving Suffolk’s Digital Assets (Suffolk Record Office).

Ook een ander Nederlands project viel in de prijzen. In de categorie ‘Research and Innovation’ verkoos de internationale jury het onderzoek Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid tot favoriet.

Digital Preservation Awards

De prestigieuze internationale Digital Preservation Awards zijn een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition. Ze worden elke twee jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die op een significante en innovatieve manier hebben bijgedragen aan het veiligstellen en toegankelijk houden van ons wereldwijde digitale erfgoed. De winnaars van deze editie werden op 30 november bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in de Wellcome Hall in Londen. Op dit overzicht staan alle winnaars en finalisten.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL