Tweede album op basis van archief Beeld en Geluid draait om Amsterdam

Beeld en Geluid-initiatief RE:VIVE stelt Damrak gratis beschikbaar

Cover van RE:VIVE-album Damrak.
  • jpg
Cover van RE:VIVE-album Damrak.

Na het succes van de techno-EP Struggle & Emerge, van Iers dj-duo Lakker, brengt Beeld en Geluid-initiatief RE:VIVE vandaag zijn tweede album Damrak uit. Damrak is een compilatie van 10 tracks, die elk volledig bestaan uit gesampled archiefmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, opgenomen in Amsterdam. De meewerkende artiesten geven in hun track elk hun eigen perspectief op de stad. Het album is beschikbaar als eengratis download via Fog Mountain Records, en wordt gecomplementeerd door een fotoboek vol beelden uit de collectie van het Nationaal Archief, gecureerd door de artiesten.

Damrak is uniek: in de combinatie van kunstproject en R&D-experiment benaderden de 10 artiesten het Amsterdamse bronmateriaal telkens met een andere blik. Dat resulteert in zeer diverse sounds, passend bij een stad die veel meer is dan kanalen en fietsen. Van de industriële homage aan de oude NDSM Werf door Swarm Intelligence, tot het gedreun van een wereldstad in ‘t IJ door ZES, of Arad’s impressie van een luchtaanval in Electrischecentrale Sirene en Know V.A.’s 20 minuten durende homage aan de Nieuwmarktrellen van 1975:Damrak voelt persoonlijk en futuristisch, maar verwijst steeds naar het verleden.

 

Typisch Amsterdamse geluiden als fietsbellen of het orgel van de Oude Kerk zijn te horen, maar ook minder voor de hand liggende geluiden komen terug. Geluiden van het Huis van Bewaring zijn de basis voor het dreunende ritme in de bijdrages van PYUR en Cocktail Party Effect, terwijl Avondlicht, Born in Flamez en Lemontrip rijke percussie en structuren ontlenen aan omgevingsgeluiden van de stad. Bijzonder is Mill Burray’s gebruik van een fluitend persoon, opgenomen in drukte van Amsterdam Centraal in 1980: een vergrootglas op de alledaagse geluiden waar we normaal aan voorbij lopen.

 

Damrak: A photographic companion

Om contextuele diepte toe te voegen aan de muziek cureerden alle artiesten een selectie van historische foto’s uit Amsterdam die de essentie van hun tracks weergeven of inspireerden. Het fotoboek Damrak: A photographic companion is de perfecte visuele aanvulling op een album dat dieper kijkt dan de oppervlakte van een stad, en de brute tactiek van de Amsterdamse politie in de jaren '70 en '80 tegenover een regenachtig kanaal zet.

 

Buiten comfortzone

Damrak en RE:VIVE zijn beide experimenten. RE:VIVE daagt artiesten uit om met bepaalde limitaties te werken, zichzelf te pushen op creatief vlak en buiten hun comfortzone te stappen. Daarmee blaast het initiatief samen met de artiesten archiefmateriaal nieuw leven in, en maakt het dit op een nieuwe manier relevant voor nieuwe generaties.

Tracklist

1. Swarm Intelligence - NSDM-Werf

2. ZES - 't IJ

3. PYUR - Nenuphar

4. Avondlicht - 7 Augustus

5. Arad - Electrischecentrale Sirene

6. Cocktail Party Effect - Reiger

7. Mill Burray - Casual Error

8. Born In Flamez - And The Algorithm Cried

9. Lemontrip - Bolo

10. Know V.A. - Nieuwmarkt 

Favicon for theransomnote.com Track By Track: RE:VIVE - Damrak theransomnote.com

 

Favicon for fogmountainrecords.bandcamp.com Stream of download Damrak fogmountainrecords.bandcamp.com

Damrak is samen met Fog Mountain Records, een van de meest vooruitstrevende underground labels in Amsterdam, gerealiseerd. Het album is een introductie voor de compilaties en het werk dat RE:VIVE en Fog Mountain Records in de toekomst zullen uitbrengen van artiesten die staan te popelen om met archiefmateriaal aan de slag te gaan.

 

Damrak is beschikbaar als een gratis download onder een Creative Commons Attribution-Share Alike-licentie via Fog Mountain. Het fotoboek is hier te bestellen en is leverbaar vanaf 23 september 2016.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL